EU-forrásból újultak meg utak

Tavaly csaknem 360 kilométernyi erősen leromlott állapotú útszakasz korszerűsítését indíthatta el a Magyar Közút Nonprofit Zrt., a mintegy 38 milliárd forint értékű fejlesztés uniós támogatással valósult meg. A közútkezelő közlése szerint a programok 2013 tavaszán tovább folytatódnak.
Diószegi József, 2013. január 3. csütörtök, 10:45
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. - az Új Széchenyi Terv Regionális Operatív Programok 2009-2013-as akcióterveinek keretében - közel 220  útszakasz felújítására kapott felhatalmazást, melyek a rendelkezésre álló források függvényében valósulhatnak meg. Az útszakaszok kiválasztásánál a szakemberek igyekeztek azokat a területeket megjelölni, amelyeknek a felújítására a legnagyobb szükség van, nem csak az utak aktuális állapota, hanem a gazdasági fejlődés és a térségi felzárkóztatás szempontjából is. Az útfelújítások megvalósítására összesen mintegy 110 milliárd forint áll a közútkezelő rendelkezésére.

A program keretében 59 útszakasz esetében még 2012-ben megtörténtek a munkaterület átadások, ez mintegy 357 kilométernyi mellékutat jelent, ebből 53 szakasz esetében már be is fejeződtek a felújítási munkálatok. A 2012-ben elkezdődött projektek teljes támogatási összege eléri a 38 milliárd forintot. Tavasszal, a tervek szerint még ennél is nagyobb volumenben indulnak el egyszerre a Magyar Közút Nonprofit Zrt. projektjei.

Az egyes útszakaszoknál a teljes körű felújítások általánosan tartalmazzák a burkolat megerősítését és szélesítését, a kopóréteg cseréjét, belterületi szakaszokon a vízelvezető árkok és buszöblök kiépítését, rekonstrukcióját, külterületi szakaszokon az árok-padka rendezését, tartós útburkolatjelek festését és az átereszek rendbehozatalát is. Több projektnél újszerű technológiákat is alkalmaztak, alkalmaznak a közbeszerzési eljárás során kiválasztott kivitelezők, mint például a mart aszfalt újrafelhasználását vagy kísérleti jelleggel gumibitumen használatát a kopórétegek terítésekor.

HOZZÁSZÓLÁSOK