Ezek a gyermekruhák rendkívül veszélyesek

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) húzózsinórral ellátott csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékeket ellenőrzött. A helyszínen 101-féle, 798 darab termék esetében állapították meg, hogy azok használata súlyos kockázatot jelentenek a gyermekekre nézve.
Napi.hu, 2016. február 22. hétfő, 09:34
Fotó: Napi.hu

A jelenlegi ellenőrzés a bevásárlóközpontokra, áruházláncokra, szaküzletekre, piacokra és egyéb kiskereskedelmi egységekre is kiterjedt. A vizsgálat célja a forgalomban megtalálható, nem megengedett módon alkalmazott húzózsinórral ellátott veszélyes csecsemő- és kisgyermek-ruházati termékek forgalomból való kiszűrése volt - olvasható az NFH közleményében.

A vizsgált termékek listája itt található.

A helyszíni ellenőrzések során 101-féle, 798 darab termék esetében került megállapításra, hogy azok használata a nem megfelelően alkalmazott húzózsinórok, illetve húzózsinór végződések miatt súlyos kockázatot jelentenek a gyermekekre nézve. Ezen kívül a hatóság munkatársai 72-féle, 358 darab olyan gyermekruhát is találtak a forgalomban, amelyek forgalmazását a hatóság már korábban betiltotta.

A szakemberek a vizsgálatot szabvány alapján végezték, amely a különböző korcsoportoknál megengedett húzózsinórok alkalmazását is szabályozza. A szabvány figyelembe veszi a gyermekek életkorát, a gyermekek korával és fejlettségével összefüggő szokásos viselkedésüket és tevékenységüket, valamint a baleseti statisztikákat is.

Számtalan veszélyt rejtenek

A fiatal gyermekeknél elsősorban a ruhájukon alkalmazott kapucnikban, vagy a nyak körül lévő zsinórok beakadása a játszótéri eszközökbe (például a csúszdába) okozhat súlyos balesetet, míg az idősebb gyermekeknél és fiatal személyeknél a ruhadarab derekán és az alsó szegélyein levő zsinórok és húzózsinórok beakadása a mozgó járműveken (ilyenek például a buszajtók, a síliftek és a kerékpárok) okozhat súlyos sérüléseket, akár halálos balesetet.

A nyak- és kapucni részen alkalmazott húzózsinórok, a nyak köré szorulva fojtási veszélyt, a derékrészen és az attól lejjebb lévő, a szabvány alapján nem megengedett módon történő zsinórok alkalmazása, illetve a zsinórvégeken lévő csomók, műanyag vagy fém végelzárók - a nyak körüli zsinórokon lévő végelzárók kivételével - alkalmazása balesetveszélyt jelenthet a gyermekek számára. A nyak körül és a kapucniban alkalmazott elasztikus zsinórok - a fojtási veszélyen kívül - a zsinór meghúzásakor a gyermek arcához visszacsapódhatnak, ezért arc- és szemsérülést is okozhatnak a gyermekeknek.

Figyelembe véve, hogy ezen termékek súlyosan veszélyeztethetik a csecsemők és kisgyermekek egészségét, a termékek további forgalmazását a kormányhivatalok az ellenőrzést követően azonnali hatállyal megtiltották, és elrendelték a termékek forgalomból való kivonását, illetve visszahívását.

HOZZÁSZÓLÁSOK