Akár ezer fős leépítést is hozhat az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) szanálása a magyar teherszállítási leányvállalat, a Rail Cargo Hungária számára (RCH) - írta a Format című osztrák gazdasági hetilap pénteki számában.

A magazin források megnevezése nélkül ismerteti az új ÖBB-vezérigazgató, Christian Kern egyelőre csak vázlatos takarékossági elképzeléseit. Ezek között szerepel a Format szerint, hogy az RCH-nál 700 és 1000 fő közötti mennyisséggel csökkentik a létszámot.

A leányvállalatnál év végén jár le a munkahely-garancia, az RCH-t tulajdonló Rail Cargo Austriánál egyelőre 380 fős létszámcsökkentést jelentettek be. Kern már ismertetett tervei között szerepel az ÖBB 14 millió eurós tanácsadói költségeinek ötven százalékos csökkentése is.

Közben - osztrák beszámolók szerint - Christian Kern vezérigazgató pénteken Bécsben megerősítette, hogy számottevő létszámcsökkentésről készít tervet az Osztrák Szövetségi Vasút (ÖBB) magyar teherszállító leányvállalatánál, a Rail Cargo Hungariánál, és tárgyalni akar a magyar kormánnyal a pályahasználati díjakról.

A magyar kormány többször is módosította a vasúti teherszállítás keretfeltételeit a vállalat privatizálása óta. "Ha a kormány nem változtat az irányvonalán, akkor radikális átalakítás várható" - mondta az APA osztrák hírügynökség tudósítása szerint, leépítéseket helyezve kilátásba. Mint mondta, a magyarországi leányvállalat létszámának jelentős csökkentése érdekében végkielégítési programot dolgoznak ki.