Ötmilliárd forintot zárolnak a közmédia, azaz a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap idei 63,1 milliárdos költségvetéséből a stabilizációs tartalék miatt, a nemzetgazdasági miniszter által a parlament elé terjesztett stabilizációs tartalékterv részeként - olvasható a Népszabadság csütörtöki számában.

A lap szerint az alap több mint tízmilliárd forint adósság átütemezéséről tárgyal a beszállítókkal, az anyagi és tervezési nehézségek miatt a tervezett szeptember helyett csak a jövő év elején indulhat el az MTV, a Duna TV és a Magyar Rádió új műsorstruktúrája. Az üzleti terv átalakításával azonban megvárják a parlament döntését, hogy az alapnál végül zárolják-e az ötmilliárd forintot.

Az alap a Magyar Rádiótól ugyan kétmilliárd forintos bankbetétet kapott, a Duna TV-től viszont egymilliárd forint feletti, az MTV-től pedig a tavalyi radikális költségvetési elvonás miatt több mint tízmilliárd forintos adósságot örökölt. A Népszabadság információi szerint tavasszal kezdődhet az átszervezés és leépítés az alapnál, egyes vezetői körökben összességében ezerfős elbocsátás szükségességéről beszélnek.

A lap szerint minimum negyed évet csúszhat a közszolgálati médiumok szeptemberre tervezett új műsorstruktúrájának elindítása. Ennek háttérében a pénzügyi okok mellett az áll, hogy jelenleg még nagyon távol állnak egymástól az álláspontok arról, hogy az alap reálisan mit tud legyártani, mit tud finanszírozni az intézmények által megálmodott új műsorstruktúrából.

A lap úgy tudja, Böröcz István, az alap vezetője azt tervezi, hogy az MTV, a Duna TV és a Magyar Rádió ötven fő alatti vezérigazgatósági csapatát még tavasszal egy központba, várhatóan a Magyar Távirati Iroda Naphegy téri központjába költözteti, de olyan tervek is vannak, hogy az MTV jelenlegi Kunigunda utcai székháza legyen a gyártási központ, az MTI Naphegy utcai központja pedig a vezérigazgatóságok székhelye. A lap szerint a Duna TV és a Magyar Rádió nagy értékű ingatlanjait értékesítik.