Csányi Sándor: ezért maradt le Magyarország a régiótól

Magyarország lemaradt a régiótól - mondta Csányi Sándor, az OTP első embere a közgazdász vándorgyűlésen, szerinte öt nagybank bőven elég lenne.
Domokos László, 2015. szeptember 3. csütörtök, 15:02
Fotó: Napi.hu

Egy évtizedes korszak zárul le a magyar gazdaságban és a bankszektorban: a recesszió évei után élénkülhet a gazdaság és a hitelezés is - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 53. vándorgyűlésén Miskolcon. Csakhogy a visegrádi országok 20 százalékkal megelőztek minket a válság évei alatt, Magyarország pedig lemaradt a régiótól. Nálunk a következő éveken lesz ugyan növekedés, de csak lassuló ütemű - fogalmazott Csányi.

A bankszektor veszteséges, a fedezetek évek óta nem lehet érvényesíteni, a régiós átlagnál magasabbak a költségek - üzent Csányi Nagy Márton MNB-elnöknek, aki a napokban tette szóvá, hogy hiába került vissza a válság előtti szintekre az átlagos lakáshitelek költsége, még mindig Magyarországon vannak közel a legmagasabb jelzálogkamatok Európában.

Kifelé megy a tőke az országból

Szintén probléma van Magyarország tőkevonzó képességével: míg a kilencvenes évek elején a régióba érkező működőtőke-befektetés 50-75 százaléka ide áramlott, addig jelenleg inkább tőlünk kifelé vonul a tőke, szemben a versenytárs országokkal. Ez nem azt jelenti, hogy cégek hagyják el Magyarországot, de a megtermelt jövedelmet kiviszik. Csányi úgy látja, hogy 2016-ban már csak EU-forrásból várhatóak állami beruházások.

Csányi mondta
Mára méltatlanná váltam a legfőbb uzsorás címre, ezt visszadobnám a magyar államnak.

Az állami újraelosztás és az adók aránya Magyarországon a régióban messze a legmagasabb - ezért sem jön a tőke, hiszen itt a legnagyobb az elvonás. Az államháztartási hiány ugyan csökkent, de ezt jórészt az állami beruházások visszafogása és a nyugdíj-megtakarítások felélése idézte elő - summázta Csányi.

Tovább zsugorodik a hitelpiac

Rendkívül jó kezdeményezésnek tartom az MNB növekedési hitelprogramját (nhp), annak nagysága már elérte a GDP 8,5 százalékát - dicsérte meg a jegybankot a legnagyobb magyar bank első embere.

Mindezek ellenére a vállalati hitelpiac folyamatosan zsugorodik, a mélypontot várhatóan csak 2016-ban éri el. Holott a bankszektorban ma 10 ezer milliárd forint szabad likviditás van, ebből 8 ezer milliárd bármikor kihelyezhető volna. Csak az OTP ezer milliárd forint hitelt szeretne kihelyezni - mondta a bankvezér. Röviden: a bankok üldözik az ügyfeleket.

Úgy látja, hogy nem a hitelkínálattal, hanem a hitelkereslettel van gond. A vállalatok eladósodottsága a GDP 87 százalékára rúg, ami magasabb az európai átlagnál, ebből azonban csupán 21 százalékot vesznek fel a magyarországi hitelintézetektől. A gépipari vállalatok a legkisebb arányban vesznek fel hitelt a magyar hitelintézetektől.

A lakossági hitelpiac idén érheti el a mélypontot. A bankok 800 milliárd forint követelést írtak le, további 100 milliárdot fizettek ki az elszámolás és forintosítás keretében. Várhatóan csak 2020-ra éri el a magyar lakossági hitelállomány a 2008-as szintet - hangzik a kijózanító prognózis. Így 2020-ra a bankszektor elérheti a 10 százalékos tőkearányos megtérülést.

A demográfiai helyzet tragikus: a 20-34 évesek száma 2020-ra 1,7 millió főre eshet - a kétezres évek eleji 2,2 millióról -, ráadásul közülük mintegy kétszázezer külföldön él majd. Már csak emiatt is minden, a bevándorlással kapcsolatos kérdést óvatosan kellene kezelni: nagyon kell figyelni arra, hogy milyen kép alakul ki most rólunk, mert mert ha egyszer jönnének azok, akiknek jönniük kellene, nem fognak jönni, mert elijesztettük őket -  hangzott Csányi csendes megjegyzése.

Nagyon sok külön terhet kaptak a bankok

Történelmi probléma az állami újraelosztás magas szintje. A bankok profitja 2003-2014 között 3281 milliárd forinttal maradt el az elméleti modellből, a nemzetközi szintnek megfelelő várhatónál, míg az állami és egyéb terhek nélkül az elmaradás 1548 milliárdra rúg. A bankokra kivetett különadó együttes értéke 2010-2015 között elérte a 2700 milliárdot.

A válság előttihez képest csaknem négyszeresére nőtt a bankok tőkeszükséglete, ami korlátozza egyes bankok hitelezési lehetőségeit, valamint szigorú likviditási szabályok is életbe léptek. Az MNB adósságfék-szabálya is korlátozza a növekedési lehetőségeket.

További terheket jelent majd a takarékszövetkezeti és a brókercsődök kapcsán elveszett lakossági károk kompenzációja (OBA, Beva, Quaestor alap), holott semmi közünk az egészhez - fogalmazott Csányi Sándor. Mindez a magyar bankszektornak a következő években összesen mintegy ötszázmilliárd forintba fáj majd. Eközben pedig a külföldi tulajdonosok 1600 milliárd forint tőkét hoztak be a veszteségek kompenzálására.

Mindezek miatt nagyon örülünk a bankadó jövő évi csökkentésének - igaz az egyéb befizetési kötelezettségek bőven ellensúlyozzák - jegyezte meg a bankvezér.

Az OTP négy kérdést is megtámadott a tiltott állami támogatások miatt az Európai Bizottság versenyjogi igazgatóságánál. Emellett pedig a takarékszövetkezeti integráció megvalósítását, a mesterséges beavatkozást  igazságtalannak tartja. A kormány 136 milliárd forintot biztosított a szövetkezeti integrációra, ez szerinte indokolatlan és tiltott támogatás. Úgy véli, az OBA-ból kifizetett kártalanítás  egy részét sem a bankszektor többi szereplőijére kellett volna hárítani. Szintén nem tartja teljesen piackonformnak a Magyar Posta Zrt. bankvásárlását.

Mi lesz a bankszektorral?

Nagyon sok bank van ma Magyarországon - például a holland bankszektor 90 százalékát 3 nagybank adja - nálunk is öt "bőven" elég lenne - jelentette ki Csányi.

A jövőt a digitális bankolásban látja: a digitális csatorna az ügyfélnek kényelem, a banknak pedig komoly adatbázist is biztosít.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemhiszem, 2015.09.04 15:10

@Abbe: piacunk sincs... kína könnyen oldotta így meg a privatizációt, 1 mrd ember lakja és másik milliárd van a szomszédban is. Óriási piac még akkor is ha 80 % a szegény.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemhiszem, 2015.09.04 14:55

@abcz: mert egy Bilderberg gyíkember vagy:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.09.04 14:50

@hunorti: "..nem baj ,tanul"

jawol! vagy jawohl!? segits ki, kerlek! :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hajnalka_vagyok, 2015.09.04 14:43

@hunorti: hulyegyerek, nem vetted meg eszre, hogy ezzel szivatlak?

valamikor meg talan jobbajobb korodban mondtal egy boduletes baromsagot: osszekeverted a Loire-volgyi kastelyok epitesenek idoszakat a Bajororszagban megjeleno illuminatus mozgalommal (nehany szaz evet es km-t tevedve...), de olyan vehemenciaval vedted a hulyeseged, hogy az jobb volt, mint egy ingyen show-musor :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2015.09.04 14:40

@Helianthus: " Jogos. Nem kell befektető, maximum vegyes vállatok, magyar dominanciával."

Ha ez ilyen egyszerű akkor csak egyetlen kérdés merül fel. A csuti maláj, aki mindenkinél okosabb, előrelátóbb stb. ezt miért nem látja ilyen kristálytisztán K. olvtárs?

Annak idején, a? MGM.- nek nagyon rosszul ment a filmgyártás. Samuel Goldwyn a következőket mondta: "ha az emberek nem akarnak hozzád jönni, ebben nem gátolhatod meg őket"

Szerinted ki a búbánat ruházna be Mo.-on úgy, hogy övé a beruházás költsége, a teljes üzleti rizikó és bármelyik jöttment a többségi részvények alapján lenullázhatná az üzletét???

Befektetők nélkül már régen romokban lenne az ország. Te természetesen hiheted az ellenkezőjét, de ettől ez még így van...A Kgst nem azért ment tönkre, mert a felcsuti géniusz elkiáltotta magát, hogy "Ruszkik haza"...
A versenyképtelenség volt a gazdasági összeomlás egyik meghatározó oka...
Aztán itt maradtunk nyersanyag, piac és versenyképes termelés nélkül.

( amint a kártyavár összedőlt az oroszok máris kemény valutáért adták az összes terméküket, cserében egészen jól elvoltak a magyar mg. termékei nélkül.
Mások örömmel vonultak be arra a piacra, amit mi merő orosz utálatból önként otthagytunk...)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html