Emellett az önkormányzatok valamilyen ellenpólust is jelentenek a központi irányítással szemben - tette hozzá Sólyom. Kérdés persze, mit gondolt ellenpóluson a köztársasági elnök, bizonyos szempontból ugyanis ez nem teljesen egyértelmű.


Csabai Lászlóné, Nyíregyháza polgármestere, a Megyei Jogú Városok Szövetségének alelnöke a polgármesteri és az országgyűlési képviselői mandátum összeegyeztethetetlenségéről beszélt. Az egyébként szocialista polgármester szerint az lenne a legjobb megoldás, ha ez a két feladatkör összeférhetetlen lenne. Az önkormányzatok, a polgármesterek érdekeit nem a polgármester-képviselők tartanák szem előtt, hanem a mostaninál erősebb önkormányzati szervezetek. Kérdés persze, hogy egy ilyen típusú javaslatot mikor lenne hajlandó az országgyűlés napirendre tűzni.


Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára előadásában vázolta a kormány közigazgatást és az önkormányzatokat érintő elképzeléseit. Ezek szerint szeptembertől ismét megyei szintű közigazgatási hivatalok működnek majd. Jelenleg ezek nem tudják ellátni feladatukat, mert a működésüket módosító szabályozást alkotmányellenesnek minősítette az Alkotmánybíróság még 2008-ban.


Az államtitkár szerint emellett az önkormányzatok feladatait is át kell tekinteni, ez adott esetben az oktatási és egészségügyi intézmények finanszírozását is érintené. Tállai szavai szerint a közigazgatási hivatalokhoz is rendelne feladatokat a kormány, és azokat erős kormányhivatalokká alakítaná.


Sepsey Tamás, az Állami Számvevőszék főigazgató-helyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok egyre jelentősebb összegű követeléseket halmoznak fel, és külön kockázatot jelent, hogy pénzpiaci műveletekkel próbálják bevételeiket növelni. Volt olyan önkormányzat, amelyik százmillió forintot bukott ilyen ügyleten.