Vádat emeltek egy fideszes polgármester ellen

Nem tartott meg egy olyan képzési programot, amelyre 31 millió forintnyi támogatást vett fel, de még magának is számlázott belőle. Az ügyészség költségvetési csalás miatt emelt vádat.
Szabó Dániel, 2019. július 18. csütörtök, 09:31
Fotó: Facebook - Facebook.com/Tát Margit.

Tát Margit, Méhkerék fideszes polgármestert költségvetési csalással és hamis magánokirat felhasználásával vádolja a Gyulai Járási Ügyészség, derül ki csütörtöki a Magyar Narancs cikkéből, melyet az Index szemlézett. Az ügy előzménye, hogy még 2015-ben hirdettek meg egy bűnmegelőzési programot, amelyre 31 millió forintnyi állami támogatást is kaptak, de az egész kimerült egy kétnapos tréningben az átfogó képzés helyett.

A polgármester akkor azt állította az RTL Híradónak, hogy végül nem az iskolában folytatták a programot, hanem külsős szakemberekkel dolgoztak, de ezzel szemben az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt válaszolta, hogy az iskolában zajlott a program, és hibátlanul véget ért. Csak erről éppen az iskola vezetése nem tudott semmit.

Az ügyészségi vádirat szerint - az idei választáson is a Fidesz színeiben induló polgármester - a támogatási szerződés aláírásakor fennálló valós szándéka az volt, hogy a legfeljebb 31 millió forint összegű, vissza nem térítendő támogatást az engedélyezett felhasználási cél megvalósítása nélkül jogtalanul megszerezze, és azt más, az eljárás során ismertté nem vált célra fordítsa.

A 31 millió vissza nem térítendő pénzből a helyi alapfokú iskolában bűnmegelőzési programot valósítanak meg, a pénz nagyobb részét az EU, kisebbik részét a magyar állam állta. Tát végül úgy trükközte el a pénzt, hogy különböző nonprofit szervezetekkel, gazdasági társaságokkal kötött színlelt megállapodásokat, közben a közreműködő szervhez kifizetési kérelmeket nyújtott be, mintha eszközbeszerzések történtek volna a projekthez. Végül sikerült 2013 és 2015 között öt részletben lehívni a 31 millió forintot. Maga a polgármester egyébként magának is számlázott: magánszemélyként megbízta önmagát a viselkedéskultúrával foglalkozó szakkör megtartásával 168 ezer forintért.

Az ügynek a polgármesteren kívül még 7 vádlottja van.

HOZZÁSZÓLÁSOK