Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A diákoknak mintegy tízezer forintot kell kifizetniük egy olyan alkalmassági vizsgálatért és a laborért, amely egy gyakorlatuk elvégzéséhez kötelező. De az ötödéves diákok nem rég estek át hasonló ellenőrzésen, hogy műtőbe léphessenek egy másik gyakorlaton. A portálnak egy diák azt is írta, hogy ha a vizsgálatokra valóban szükség van, azt az egyetem könnyen elintézhetné saját intézményeiben is.

A Semmelweis Egyetem hallgatóinak az Uzsoki utcai kórházban esedékes traumatológiai gyakorlatukhoz kellene vérvételt készíttetniük, amelyre két helyet is ajánlanak az önköltséges, tízezer forintos vizsgálathoz. Az egyetem azt javasolja hallgatóinak, hogy a vérvételt intézzék a Synlab nevű cégnél, az alkalmassági vizsgálatot pedig az AGENT GTS Kft-nél.

Mintegy 400 hallgató érintett az ügyben, így összesen körülbelül 4 millió forintos forgalmat terel a SOTE a két magáncéghez.

Reagált az egyetem  átalakítják a rendszert

A Semmelweis Egyetem Uzsoki Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, illetve a gyakorlat helyszíne, a kórház Ortopéd-Traumatológai Osztálya a hallgatóktól a jogszabályokban előírt vizsgálatokat kéri. Ahogy az a tanszék tájékoztatójában szerepel: "a hallgatók a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot az általuk választott intézményekben végeztethetik el". Ugyanakkor a tájékoztató lehetséges szolgáltatóként megnevezte az Uzsoki Kórház foglalkozás-egészségügyi szolgálatát - írta közleményében a SE. Az egyetem rektora belső vizsgálatot indított a helyzet alaposabb megismerése érdekében, a tájékoztatót pedig módosítja a tanszék.A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok eljárásrendje az egyetem új rektorának kezdeményezésére jelenleg átalakítás alatt van, annak megfelelően, hogy a vizsgálatok finanszírozását az egyetem állja. Ennek első lépéseként az egyetem Klinikai Központja az idén dolgozott ki új rendszert az elsőévesek számára, melynek keretében az egyetem hálózatán belül térítésmentesen vettek részt a hallgatók a kötelező orvosi vizsgálatokon. Ezt a következőkben kiterjeszti az egyetem a többi évfolyamra is.

A fotó forrása: Shutterstock.