Fizetős orvosi vizsgálatot követel hallgatóitól a SOTE (frissítve)

A fővárosi orvosi egyetem egy kötelező gyakorlathoz olyan vizsgálatokat írt elő, amelyeket fizetős magáncégeknél ajánl elvégezni. Javaslatokat is tesznek, hogy hova menjenek a hallgatók, akik szerint az egész felesleges - derül ki a 444 cikkéből. Az egyetem rektora belső vizsgálatot indított.
Szabó Dániel, 2018. október 21. vasárnap, 15:49
Fotó: Shutterstock

A diákoknak mintegy tízezer forintot kell kifizetniük egy olyan alkalmassági vizsgálatért és a laborért, amely egy gyakorlatuk elvégzéséhez kötelező. De az ötödéves diákok nem rég estek át hasonló ellenőrzésen, hogy műtőbe léphessenek egy másik gyakorlaton. A portálnak egy diák azt is írta, hogy ha a vizsgálatokra valóban szükség van, azt az egyetem könnyen elintézhetné saját intézményeiben is.

A Semmelweis Egyetem hallgatóinak az Uzsoki utcai kórházban esedékes traumatológiai gyakorlatukhoz kellene vérvételt készíttetniük, amelyre két helyet is ajánlanak az önköltséges, tízezer forintos vizsgálathoz. Az egyetem azt javasolja hallgatóinak, hogy a vérvételt intézzék a Synlab nevű cégnél, az alkalmassági vizsgálatot pedig az AGENT GTS Kft-nél.

Mintegy 400 hallgató érintett az ügyben, így összesen körülbelül 4 millió forintos forgalmat terel a SOTE a két magáncéghez.

Reagált az egyetem  átalakítják a rendszert
A Semmelweis Egyetem Uzsoki Kórházban működő Traumatológiai Tanszéke, illetve a gyakorlat helyszíne, a kórház Ortopéd-Traumatológai Osztálya a hallgatóktól a jogszabályokban előírt vizsgálatokat kéri. Ahogy az a tanszék tájékoztatójában szerepel: "a hallgatók a foglalkozás-egészségügyi vizsgálatot az általuk választott intézményekben végeztethetik el". Ugyanakkor a tájékoztató lehetséges szolgáltatóként megnevezte az Uzsoki Kórház foglalkozás-egészségügyi szolgálatát - írta közleményében a SE. Az egyetem rektora belső vizsgálatot indított a helyzet alaposabb megismerése érdekében, a tájékoztatót pedig módosítja a tanszék.
A foglalkozás-egészségügyi vizsgálatok eljárásrendje az egyetem új rektorának kezdeményezésére jelenleg átalakítás alatt van, annak megfelelően, hogy a vizsgálatok finanszírozását az egyetem állja. Ennek első lépéseként az egyetem Klinikai Központja az idén dolgozott ki új rendszert az elsőévesek számára, melynek keretében az egyetem hálózatán belül térítésmentesen vettek részt a hallgatók a kötelező orvosi vizsgálatokon. Ezt a következőkben kiterjeszti az egyetem a többi évfolyamra is.

A fotó forrása: Shutterstock.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK