A Napi Gazdaság csütörtöki számának cikke

Az elmúlt három hónap termelési színvonalának megítélése szeptemberben (a szezonálisan kiigazított adatok alapján) hibahatáron belül változott az előző hónaphoz képest. A nyers adatok is lényegében változatlan termelési helyzetre utalnak: szeptemberben a válaszadó cégek 11 százaléka növekvő, 41 százaléka pedig csökkenő termelésről számolt be, szemben az augusztusi 12 és 42 százalékkal. A legkedvezőtlenebb továbbra is az 50 fő alatt foglalkoztató kisvállalkozások helyzete.

Jelentősen romlott viszont a rendelésállományok értékelése szeptemberben, a cégek 6 százaléka magas, míg 66 százalékuk alacsony rendelésállományról számolt be. Augusztusban 8 és 62 százalék volt az arány. E téren is a kisvállalkozások állnak a legrosszabbul. A foglalkoztatotti létszám várható alakulására vonatkozó várakozások nyers adatai enyhén romló kilátásokra utalnak. A cégek mintegy egyharmada (32 százaléka) tervez elbocsátásokat, s csupán 5 százalékuk készül a létszám növelésére.

A felmérés szerint határozottan erősödött a termelői dezinflációs nyomás az előző hónaphoz képest. A nyers adatok szerint a következő három hónapban csökkenő értékesítési árakra számítók aránya szeptemberben 25 százalék, az áremelésre törekvőké pedig mindössze 3 százalék, míg egy hónappal ezelőtt ugyanez a két arány 19 és 4 százalék volt.
A termelés bővítését továbbra is a kereslet hiánya korlátozza legjobban, rögtön ezután a bizonytalan gazdasági környezetet, majd a vevők fizetési késedelmeit említették az építési piaci szereplők. Romlott a magyar gazdaság rövid távú kilátásainak megítélése, a válaszadók mindössze 6 százaléka számít javulásra,  53 százalékuk további romlással kalkulál.

Kép: Napi grafikonok