Fontos változás jön januártól a boltokban

A jövő év első napjától a nagyobb üzletek kötelesek lesznek visszavenni az üvegeket. A gyűjtő konténert lehetőleg a bejárat mellett úgy kell elhelyezni, hogy az gyalog és autóval is megközelíthető legyen.
Németh Géza, 2017. december 11. hétfő, 18:15
Fotó: Napi.hu

A parlament módosította a hulladéktörvényt, ennek a végrehajtási rendelettervezete a kormány honlapján jelent meg. Az egyik változás, hogy a 300 négyzetméteresnél nagyobb üzleteknek kötelező lesz az üveg (a tervezet szóhasználatával: üveghulladék) visszavétele. Erre a tervezet egy három lépcsős megoldást ad: a konténert elsősorban az üzlethez tartozó saját rendelkezésű, üzleten kívüli területen kell elhelyezni.

Ha ez nem lehetséges, akkor a bolt melletti közterületen, és ha ez városképi okból nem járható, akkor marad az üzleten belüli gyűjtés.

Az első esetben a konténert a bejárathoz közel úgy kell elhelyezni, hogy az alkalmas legyen a gyalogosan és a gépjárművel történő megközelítésre, valamint az elszállítás lehetőleg gépi rakodással történjen. Az üzlet kötelessége a konténer tisztántartása és karbantartása is.

Ha a konténer az üzlet nyitvatartási idején kívül is megközelíthető, akkor a bedobó nyílás a nyitvatartási időn kívüli időszakra lezárható.
A konténerben az üveget a szennyeződéstől és idegen tárgytól mentesen, kupak, dugó és lapka fedő nélkül, továbbá szín szerint elkülönített átvétel esetén, a jelzésnek megfelelően helyezhető el.


HOZZÁSZÓLÁSOK