Furcsaságokat rejt a munkaerőpiaci statisztika - trükköznek a vállalkozások

Feltételezhető, hogy az év első negyedében megugró részmunkaidős foglalkoztatottak között vannak olyanok is, akiket csak "papíron", a minimálbér emelése miatt soroltak át - idézi a Világgazdaság cikkét az MTI.
Szepesi Anita, 2017. június 19. hétfő, 08:06
Fotó: Napi.hu

Dinamikusan nőtt a foglalkoztatottság az idei első negyedévben, folytatódott az elmúlt években megfigyelhető tendencia, most azonban egy furcsaságot is rejteget a statisztika - emelik ki. Mégpedig azt, hogy a nem teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma szokatlanul nagy mértékben, 4,6 százalékkal 301 ezerre nőtt. Leginkább az iparban, az építőiparban, a kereskedelemben, valamint a vendéglátásban jellemző, hogy több a részmunkaidős.

A GKI Gazdaságkutató idén februárban végzett felmérése szerint a vállalatok csaknem egyharmada jelezte, hogy emelte a normákat, több mint 10 százalékuk pedig a munkaidő csökkentéséről számolt be. "Ez utóbbi kézenfekvő eszköze a papíron részmunkaidős foglalkoztatás" - mondta a Világgazdaságnak Karsai Gábor, a gazdaságkutató vezérigazgató-helyettese.

Valószínű, hogy a gazdaság feketébb lett, több vállalat inkább zsebbe fizet, hogy kigazdálkodhassa a megemelt bért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Great, 2017.06.19 09:11

Kedves Napi.hu!
Mivel úgy tűnik ti nem vagytok képesek utánanézni az adatoknak, csak leközöltök valamit, amit más is, így megtettem helyettetek.
Az alkalmazotti statisztikák szerint 2016 első negyedévéhez képest (hogy kiszűrjem a szezonhatást) a nem teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 13 213 fővel emelkedett az igaz hogy ez 4,6 százalékos emelkedésnek felel meg és 301 ezer fő, de mindeközben a teljes munkaidőben alkalmazásban állók létszáma 66 817 fővel emelkedett, ami ugyan csak 2,5 százalékos emelkedésnek felel meg, de ennek az oka a magasabb bázis. (Tájékoztatási adatbázis, ha nem találják szívesen küldök egy linket)
Ha esetleg a pontosság érdekében még tovább mennénk és megnéznénk a foglalkoztatotti létszámot a részmunkaidőben foglalkoztatottak száma egy év alatt közel 8 ezer fővel esett vissza, míg a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma majdnem 118 ezer fővel emelkedett (2.1.11.-es tábla)
Ha pedig egy közvéleménykutatást idéznek, akkor érdemes kiírni, hogy az milyen mintán, milyen hibaszázalék mellett történt, mert ez is hozzátartozik a minőségi újságíráshoz. Nem állítom, hogy ez a jelenség nincs, mert nem látom az összes munkahelyet, de ha számokkal akarnak trükközni, inkább figyeljenek oda.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html