Több ponton is változott a földgáz árszabályozása az egyetemes (jellemzően lakossági) szolgáltatásban - derül ki a Magyar Közlönyből. Eddig a miniszter évente tette közzé a földgázpiaci egyetemes szolgáltatáshoz kapcsolódó árszabályozás során alkalmazott referenciaidőszakot és az árfolyamok mértékét. A nemzeti fejlesztési miniszter friss rendelete szerint az árfolyamok mértékét és a referencia időszakot 2012-től negyedévente felül kell vizsgálni majd.

A rendelet egyúttal lefelé módosítja az egyetemes árszabályozás során alkalmazott árfolyamok mértékét 2011. október 1-jétől. Míg ezév szeptember végéig 207,2 forintos dollár, és 282,5 forintos euróárfolyammal kalkulál, az utolsó negyedévre már 188 forintos dollár, illetve 271,1 forintos euróárfolyamot alkalmaz. Mindez pusztán árfolyam oldalról a dollárnál több mint 9, az eurónál pedig körülbelül 4 százalékos költségcsökkentést jelent.

A rendelet az utolsó negyedéves tarifák kialakításakor alkalmazott referenciaidőszak tekintetében a jelenleg érvényes 2010. december 1. és 2010. december 31. közötti időszak helyébe a rendelet hatályba lépésétől (2011. május 23.) számított 30 napos időszakot állítja.

A meghatározó dollár/forint és az euró/forint árfolyamok csökkenése azért is örvendetes, mert az olajárak, a hosszú távú megállapodások és a gázpiaci trendek mellett szerepük meghatározó a fogyasztói árak alakulásában. Az energiaárak tekintetében a forint erősödése annak tükrében még kedvezőbbnek tűnik, hogy körülbelül egy évvel ezelőtt ezzel éppen ellentétes folyamatok zajlottak. A dollárt 2010 júniusában 240 forint fölött is jegyezték, míg az euró 290 forint fölött forgott részben a kormányváltást követő politikai nyilatkozatok hatására is. Mindez különösen érdekes olyan összefüggésben, hogy miközben az új adminisztráció egyik legfontosabb célkitűzése az energiaárak befagyasztása volt, a megnyilatkozások devizapiaci hatásai eleinte éppen ezen cél ellen irányultak.

A fogyasztói gázárakat erőteljesen befolyásolja a nyersolaj árupiaci jegyzésének alakulása is. Ebből a szempontból azonban a változás vélhetően nem a háztartásoknak kedvez majd, ugyanis a még érvényes, tavaly decemberi referenciaidőszakhoz képest a jelenlegi trend valamivel magasabb valószínű árszintre utal a következő, gázár szempontjából meghatározó hónapra.

Míg tavaly decemberben a WTI jegyzése jellemzően 90 dollár alatt, a Brent pedig 90 dollár körül tartózkodott; jelenleg előbbi alig pár dollárral áll a 100 dolláros határ alatt, utóbbi pedig közel 110 dolláron tartózkodik a határidős piacon. Ezek alapján valószínűtlen, hogy a jövő héttől induló referenciahónapban megközelítőleg hasonlóan alacsony szintre süllyedjenek a jegyzések, mint amit az előző év végén mutattak. Márpedig az itt mutatkozó különbségek kiolthatják az árfolyamokban mutatkozó kedvező elmozdulást.

A lakossági földgáztarifák legutóbb januárban módosultak Magyarországon. Az új, sávos rendszer szerint az évente 1200 köbmétert meg nem haladó fogyasztás esetén nem változtak az árak - ide tartozik a fogyasztók 57 százaléka. A szaktárca tájékoztatás alapján az 1200 és 1500 köbméter között fogyasztók esetén a drágulás mértéke 0,7 százalékos volt januártól; 1500 köbméter feletti fogyasztás esetén pedig az áremelés mértéke 4,5-9,3 százalék közötti volt. A legfelső két kategóriába - 7,8, illetve 9,3 százalékos emeléssel - a 3,5 millió fogyasztó 6 százaléka tartozik. Ezeket a számokat azonban mások, például az Energiaklub vitatták, mondván, a minisztérium által kommunikáltnál többeknek és nagyobb mértékben drágulhatott az energiahordozó. Az új szisztémában ezen kívül a nagycsaládosok gyermekeik után tarifakedvezményben részesülhetnek, amennyiben igénylik azt.

A leginkább rászorulók számára a kormány meghosszabbította a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás rendszerét április 30. után is. A jogosultsági időszak augusztus 31-ig meghosszabbodik. Eredetileg a szociális alapú gáz- és távhőtámogatás rendszere - a fűtési szezonra tekintettel - áprilisig 30-áig működött volna, de a kormány a lakossági szociális biztonsága érdekében az augusztus 31-ig történő meghosszabbítás mellett döntött. Szeptembertől pedig új támogatási forma, a lakásfenntartási támogatás váltja majd föl az eddigi támogatást.