Globus-konzervek: határérték alatti GMO-tartalom

Látszólag egymásnak ellentmondó eredményre vezettek a Greenpeace és a Globus által kezdeményezett vizsgálatok: a zöldszervezet szerint a megengedettnél nagyobb a konzervgyártó egyik termékének GMO-tartalma, míg a társaság közleménye határérték alatti mennyiségről szól.
Ádám Viktor, 2006. április 18. kedd, 17:06
Fotó:

Az ellentmondás csak látszólagos, de annak, aki tart a génmódosított összetevőktől (GMO), annak valószínűleg nem túl megnyugtató a helyzet.

A Greenpeace közel egy hónapja jelentette be, hogy a Globus Löncshús, a Szegedi Paprika Darált Sertéshús és a Lidl Sertés húskrém sertésmájjal nevű húskészítményekben 3 százaléknál nagyobb mennyiségben mért ki GMO összetevőt az Országos Élelmiszerbiztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) laborja. A Lidl azonnali reakcióként levette a polcokról a kifogásolt terméket, a Globus pedig szintén az OÉTI-hez fordult.

A konzervgyártó kedden közölte, hogy termékei a jogszabályoknak megfelelően GMO mentesek. Itt a hangsúly a "jogszabályoknak megfelelően" kifejezésen van. A Greenpeace által bevizsgáltatott terméket még 2003-ban gyártották és hozták forgalomba, ám akkor a jelenleg érvényes uniós és a magyar GMO-előírások még nem éltek. Ezek csak 2004. márciusa óta szabályozzák szigorúan a GMO-t tartalmazó termékek forgalombahozhatóságát. E szabályozás alapján, amennyiben a forgalomba hozott élelmiszer 0,9 százaléknál nagyobb arányban tartalmaz GMO-t akkor azt jelezni kell a termék csomagolásán. A Globus által most bevizsgáltatott, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban gyártott, szójatartalmú hústermékek az OÉTI vizsgálatai szerint megfeleltek a szóban forgó határérték-szabályozásnak.

Mindebből az a következtetés adódik, hogy a régebbi termékek között előfordulhatnak magasabb GMO-tartalmúak, miközbena frissebbek sem teljesen mentesek, hanem csak a 0,9 százalékos határértékre vonatkozó követelményt teljesítik.

HOZZÁSZÓLÁSOK