GVH-bírságok a Tchibónak és a Könyvmíves Kiadónak

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) keddi döntéseiben fogyasztók megtévesztése miatt egymillió, illetve kétmillió forint bírságot szabott ki a Tchibo Budapest Kft.-re, valamint a budapesti Könyvmíves Kiadó Kft.-re.
NAPI, 2002. május 28. kedd, 18:28

A GVH a Tchibo ellen indult eljárásban megállapította, hogy a cég Tchibo Exclusive Mild termékének hirdetési szövege, miszerint ez "a legtisztább fekete, a világ legkörültekintőbben gondozott ültetvényeiről, környezetbarát technológiák felhasználásával" nem bizonyított állítás, az egészség- és környezetvédelemmel pedig összeegyeztethetetlen.

A GVH a másik elbírált ügyben a Könyvmíves Kiadóra kétmillió forint bírságot szabott ki, mert az 2001-ben kiadott "Gombaismertető Kézikönyvet" hiányos, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas módon jelentette meg. Cserey Adolf "Gombaisme" című művét ugyanis 1902-ben adták ki Pozsonyban, a kiadó átvette az eredeti mű tartalmát, szövegezését - megtoldotta új keletű képi illusztrációkkal, a szöveget a mai ízlésnek megfelelően újraszedte -, ám elmulasztotta annak közlését, hogy kiadványa 1902-ből származó ismeretanyagot tartalmaz, így nem ismeretterjesztő, hanem kizárólag tudománytörténeti értéke van. A bírság kiszabásánál a GVH figyelembe vette, hogy a cég ellen már zárult elmarasztalással versenyfelügyeleti eljárás, azaz "visszaesőnek" számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK