Gyorsan nyelik a milliárdokat az állami cégek

Idén már 479 milliárd forint költöttek a költségvetésből az állami cégek feltőkésítésre, alapítására, vagy magáncégek megvásárlására - írta a Népszava.
Domokos László, 2020. október 24. szombat, 11:27
Fotó: Napi.hu

Szeptember végén az államháztartás hiánya 2270 milliárd forint volt, a koronavírus-járvány és főként a kormány sajátos gazdaságvédelmi költekezései miatt.

A hiányt növelték az állami cégekkel kapcsolatos manőverek is. Idén az első kilenc hónapban 354 milliárd forintot költöttek erre a célra, októberben pedig további 125 milliárd forintot jutott ugyanerre a célra, vagyis október 20-ig 479 milliárd forint költöttek állami cégek feltőkésítésre, alapítására, vagy magáncégek megvásárlására - számolt be a napilap.

A kormány csak ritkán közli, mely cégekre költ. Jelenleg annyit tudni, hogy az Eximbank az idén 14,3 milliárdot kapott. Jutott 750 millió a Manevi Zrt. tőkeemelésére is, amely az elmúlt években egy partiumi szálloda megvásárlásában vett részt Romániában. Az idén 6,2 milliárd forint ment a Nemzetközi Beruházási Bankba.

A költségvetési beszámoló szerint több állami cég is veszteségesen működik, emiatt komoly támogatásra szorul: a nemzeti kukaholding, azaz az NHKV Zrt. csak az idén 20 milliárd forintot, a rezsicsökkentés miatt évek óta szenvedő regionális vízművek pedig 14 milliárdos tőkeinjekciót kaptak. Ám ezek az ügyletek csak a jéghegy csúcsát jelentik, különböző minisztériumok az év hátralévő hónapjaiban még száz milliárd forint értékben költhetnek a felügyeletük alá tartozó cégek tőkéjének rendezésre a már elfogadott kormányhatározatok alapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mpapa, 2020.10.24 22:11

Régóta ismert tény, az állam rossz tulajdonos. Élég csak visszagondolni a rendszerváltozás előtti időkre. Életképtelen mammut cégek tömkelege.
Persze amikor volt KISZ-esek irányítják az országot akkor ez előfordul. Nem tanultak ezek a reform kommunisták az elődök hibáiból. Létrehoztak egy vízfejből álló mammut cég hálózatot, ami arra jó, hogy az aktuálpolitikából kiöregedett derék káderjaiknak jó fizető vezető pozíciókat biztosítson és könnyen lehessen milliárdokat átpumpálni a NERtárs vállalkozásoknak. Hirdetőként pedig ezek a mammutcégek megjelenhetnek a baráti kézben lévő propaganda médiumokban kvázi szponzorként.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

v007zsolt, 2020.10.24 19:38

Fricibá szerint ez egy jó hír!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2020.10.24 12:03

Az állami szemétmamut és vízműmamut állami támogatásra támaszkodik?!

Nem úgy volt, hogy most aztán nagyon hatékonyak, nagyon nyereségesek lesznek?!

gerinctelen fidesznyikek

lopnak-csalnak-hazudnak

o1g
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html