Gyorsítanák a támogatott céges hitelek folyósítását

A kormányzat elégedetlen a bankok hozzáállásával; a gazdasági minisztérium kérdőívvel méri fel a kkv-k finanszírozási helyzetét.
Nagy László Nándor, 2009. február 2. hétfő, 15:26
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke.

Kérdőív segítségével igyekszik a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium (NFGM) figyelemmel kísérni a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások finanszírozási helyzetét - értesült a Napi. A Magyar Bankszövetség közreműködésével júniusig havonta megismétlődő felmérés a bankok számára anonim, a minisztérium szerint a cél az, hogy felmérjék a bankok és a takarékszövetkezetek várakozásait a vállalkozói hitelek hazai piacáról.

A bankok válaszait a minisztérium szakemberei értékelik ki, ám nem céljuk átfogó előremutató prognózis készítése. A minisztériumban hangsúlyozták: csak a változások irányait és erősségét szeretnék felmérni, ügyfélszintű adatokat nem kérnek, mint ahogy arra sem kíváncsiak, hogy az egyes bankok esetében milyen mozgatórugói lehetnek az esetleges hitelszigorításnak vagy adott esetben a hitelkonstrukció felfüggesztésének.

A jelek szerint a kormányzat elégedetlen a bankok hozzáállásával. Erre utal az a pénteki megbeszélés, amelyet Bajnai Gordon fejlesztési miniszter és Veres János pénzügyminiszter bankok képviselőivel folytatott. Bajnai ezen annak a véleményének adott hangot, hogy túl lassan jut el a vállalkozásokhoz az a 300 milliárd forintnyi támogatás, amely az ősszel meghirdetett 1400 milliárd forintos gazdaságfejlesztési keretből már megnyílt hitelek, illetve garancia formájában. A miniszter szerint "próbavásárlásaik" azt tanúsítják, hogy a hitelintézetek leginkább a termékbevezetés terén lassúak, ezért ezek gyorsítására kérték fel a bankokat, amelyre ígéretet is kaptak.

A bankok kettős szerepben vannak: egyrészt tulajdonosaik elvárásai alapján védeniük kell a tőkéjüket, így ilyen helyzetben a kockázatkerülés teljesen érthető. Másrészt viszont elkötelezettek és érdekeltek abban, hogy a gazdaság működőképessége fennmaradjon - mondta el Felcsuti Péter, a Magyar Bankszövetség elnöke. A Raiffeisen Bank Zrt. vezérigazgatója szerint a válság valamennyi szereplőtől - az államtól, a gazdaság szereplőitől és a bankoktól is - kooperativitást igényel. E téren komoly előrehaladás tapasztalható - vélekedett Felcsuti. Veres János pénzügyminiszter szerint a hazai pénzintézetek közvetítették tulajdonosaik azon álláspontját, mely szerint magyarországi tevékenységüket nem kívánják szűkíteni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Sámuel, 2009.02.02 16:26

"A tőkések a munkásosztályt egyre több és több drága áru, épület, és
technika megvásárlására fogják buzdítani.
Ezzel együtt arra ösztönözve őket, hogy egyre több drága hitelt
vegyenek fel mindaddig, amíg a hitelek visszafizethetetlenekké válnak.
A bedőlt hitelek csődbe juttatják a bankokat, amelyek emiatt
államosítva lesznek, és mindez végeredményben a kommunizmus
születéséhez vezet.

K. Marx, 1867"
:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html