Gyurcsány cégét sem kíméli a válság

Nem látja tarthatónak a korábbi időszakban alkalmazott bérpolitikáját Gyurcsány Ferenc cége, a Béta-Roll ügyvezető igazgatója.
Baka Zoltán, 2008. november 12. szerda, 08:35
Fotó:

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnök - pontosabban az ő százszázalékos tulajdonában lévő Altus Zrt. - tulajdonkörébe tartozó, gumizott hengerek gyártására, felújítására és értékesítésére szakosodott cég vezetője, Gál Tamás szerint a belső piacon már hónapokkal ezelőtt érzékelhető volt a kereslet szűkülése. Az árbevételük 15-20 százalékát biztosító exportpiacaikon nem lát súlyosabb problémákat, igaz, a szerbiai és romániai leányvállalataikhoz nem készterméket, hanem alapanyagokat szállítanak ki.

Az új helyzetben sem tervezik az átlagos, 60 körüli foglalkoztatotti létszám csökkentését, ám azt valószínűnek tartja, hogy átcsoportosítást hajtanak végre. Gál Tamás úgy gondolja, hogy a közeljövőben jóval nagyobb hangsúlyt kell helyezniük a kereskedelmi tevékenységük erősítésére, viszont kevesebb fizikai alkalmazottra lesz majd szükségük. Az idén a várható árbevételünk és eredményünk is elmarad a tervektől - jelentette ki lapunknak, majd hozzátette, hogy a bérek emelésére akkor nyílik tér, ha a jövő évi terveket meghaladó eredményeket produkál a társaság.

A 92,5 millió forintos jegyzett tőkéjű cég tavaly mindössze 160 ezer forint mérleg szerinti eredményt ért el az egy évvel korábbi 7,662 millió forint után - derül ki a cég éves beszámolójából. Ennek elsősorban a pénzügyi műveletekből származó bevételek apadása az oka: a kapcsolt vállalkozásoktól a 2006-os 43,6 millió forint után tavaly 18,4 millió osztalékot könyveltek el. Gál Tamás szerint ennek az az oka, hogy a leányvállalatoknál képződött szabad pénzeszközből többet tartottak vissza fejlesztésre, beruházásra és kevesebbet osztalékra.
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a tavalyi év után 110 millió forint osztalékjövedelemhez jutott az Altusból - derül ki a vagyonnyilatkozatából. Egy évvel korábban 84,1 millió forinthoz jutott osztalékból a kormányfő.

Nem kívánt válaszolni lapunknak a Motim Zrt. vezérigazgatója a cégcsoport pénzügyi és gazdasági kilátásait illetően. Keresztes Dávid vezérigazgatótól azt tudakoltuk, hogyan hat a válság a további két céget, a Kádkő Kft.-t és a Műkorund Kft.-t tömörítő társaságcsoport idei és jövő évi árbevételi és eredményterveire, terveznek-e leépítéseket, illetve mekkora béremeléssel kalkulálnak 2009-re. A Nyugat-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ mosonmagyaróvári (itt van a cég székhelye) kirendeltségén azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a Motim-csoportba tartozó cégektől nem érkezett létszám-leépítési szándéknyilatkozat augusztus vége óta.

HOZZÁSZÓLÁSOK