A cégek bemutatkozása és a személyes meghallgatást követően alakul majd ki a felszámolócégek országos listája. Jelenleg a  licensszel rendelkező cégek száma 160 körül van. A most jelentkezett társaságok a rangsorolás során összesen 150 pontot szerezhettek: ebből 70 pontot objektív, 80-at pedig szubjektív szempontok szerint gyűjthettek be.

A Napi.hu értesülései szerint a bírálóbizottság javaslata már elkészült, s ezt megküldték a végső döntésre jogosult Közigazgatási és Igazságügyi Hivatalnak (KIH), amelynek december közepéig kell eredményt hirdetnie. A KIH közigazgatási határozatban közli a rangsort és az elért pontokat is - döntése megfellebbezhetetlen. (A rangsorral kapcsolatban közigazgatási bíróságon lehet jogorvoslatot kérni.)

A pályázat - amely sorrendben a második volt, hiszen a tavaly decemberben meghirdetett tendert érvénytelenítették - érdekessége, hogy ebből kizárták a felszámolók érdekvédelmi szervezetét, a FOE-t, amely korábban tanácskozási joggal vehetett részt az értékelésben. Ennek oka értesüléseink szerint az volt, hogy a KIH megítélése szerint a FOE a szakma "öregeit", vagyis a régóta működő felszámolócégeket képviseli, az újonnan alakultakat nem.

Ez részben igaz, hiszen a 343 pályázó közül csak száz tagja a szervezetnek. A pályázaton nem kellett indulnia két állami felszámolócégnek, a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-nek és a Nemzeti Reorganizációs Zrt.-nek. Kizárólag ezek végzik a hitelintézeti és a stratégiainak minősített vállalkozások felszámolását - ez utóbbiak közé tartozik többek közt a MAL Zrt., a Pápai Hús, a Malév és a KÖKI Terminál is.