A tárcavezető hangsúlyozta: az átcsoportosításnál fontos cél, hogy a kis- és középvállalkozások nagyobb arányban részesüljenek a forrásokból, valamint hogy a második Széchenyi terv számára is forrásokat tudjanak biztosítani.

Elmondta: az ágazati minisztériumok bevonásával tételesen felülvizsgálták a 700 kiemelt- és nagyprojektet, és javaslatot készítettek arról, hogy melyeket kellene visszavonni.

A konferrencián Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium stratégiai államtitkára hangsúlyozta: a sikeres külgazdasághoz elengedhetetlen a megfelelő ágazatokra koncentrált tőkebevonási stratégia és a kedvező befektetési környezet.

A vállalkozások adóterhelése nagyon magas, ezt csökkenteni kell, ami a társasági adó tervezett csökkentésével már el is kezdődött, és elképzelhető, hogy az adónemek számát is tovább csökkentik - mondta az államtitkár.

Ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy becslések szerint a vállalkozások adminisztrációs terhe 2800 milliárd forint, a magyar bruttó hazai termék (GDP) 10,5 százaléka, ez pedig komoly versenyhátrányt jelent a magyar vállalkozások számára.