Hangárt és lőszert rendelt a honvédség a Gripenekhez

A magyar légierőnek a Saab cég szállíthat a Gripen repülőgépekhez karbantartó hangárt 30 millió 90 ezer svéd koronáért, míg ezekhez a gépekhez zavaró tölteket az Aerotechnika M&T Budapest Zrt. szállíthat 93 millió 936 ezer forintért.
Németh Géza, 2019. január 24. csütörtök, 10:43
Fotó: MTI Fotó

A két közbeszerzés eredményét az ajánlatkérő Honvédelmi Minisztérium Védelemgazdasági Hivatal tette közzé az uniós közbeszerzési közlönyben.

A telepíthető karbantartó hangár 30 millió 90 ezer svéd koronás ellenértéke mai árfolyamon közel 1 milliárd forintot tesz ki. A hangárt a kecskeméti 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra kell leszállítania a Saab-nak.

A tender hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt, amelyet azzal indokolt az ajánlatkérő, hogy a kért árut - műszaki okok miatt - kizárólag egy meghatározott ajánlattevő képes teljesíteni.

A másik, hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos eljárás, a Gripen vadászgépek kivetőihez szükséges zavaró töltetek beszerzése volt. Ezek becsült ellenértéke 240 millió, míg az elnyert ára 93 millió 936 ezer forint volt. Ezt a tendert - egyedüli ajánlattevőként - az Aerotechnika M&T Budapest Zrt. nyerte.

HOZZÁSZÓLÁSOK