Hárított az Adidas védője

Az Adidas Budapest Kft. töröltetni szeretné Oroszi László feltaláló irányítósávos cipőjének oltalmi jogát a szabadalmi hivatalnál – derült ki a védjegybitorlás megállapítására indított per első tárgyalásán.
Hőnyi Gyula, 2003. március 4. kedd, 07:00
Fotó:

A pert Oroszi indította az Adidas ellen, ugyanis véleménye szerint a nemzetközi sportszergyártó vállalat a Predator futballcipő-kollekciójánál az ő találmányát használta fel. Orosz védője, Rónaszéki Tibor lapunknak elmondta, hogy számított az Adidas lépésére, ugyanis az ilyen pereknél ez rutineljárás. Ezzel kitolható a per lefolytatásának ideje, az Adidas így nagyjából másfél év haladékot kapott. A védjegytörlésre vonatkozó első bírósági tárgyalás várhatóan 8-10 hónap múlva lesz. Rónaszéki nem sok esély lát arra, hogy a bíróság az Adidasnak kedvezzen, ugyanis a találmány oltalma már az előtt a feltalálóé volt, hogy az Adidas megjelent az irányítósávos cipőivel. Oroszi egyébként 24 országban igényelt be a találmányra oltalmat, amelyet meg is kapott.

A védjegybitorlás miatt kezdeményezett bírósági eljárást követően indulhatna meg a kártérítési per. Rónaszéki szerint ha az első tárgyalássorozat vége kedvező lesz a számukra, a második körben gyakorlatilag nyert ügyük van. A kártérítés pontos összegét nem kívánta elárulni - ugyanis hivatalosan nem tudják, mennyi ilyen cipőt adott el Magyarországon az Adidas - csak annyit mondott, hogy az százmilliós nagyságrendű lesz. Nem kizárt egyébként, hogy később az anyavállalatot is perbe fogják, ám azt a tárgyalást már nem Magyarországon folytatják majd le, s az is biztos, hogy annak az ügynek jelentősen több lesz a költsége.

HOZZÁSZÓLÁSOK