Harmadára esett a magyar UniCredit nyeresége

Az UniCredit Bank Zrt. IFRS szerinti adózott eredménye 2013-ban 6,45 milliárd forint lett, jelentősen elmaradva a 2012-es 20,97 milliárdtól - adta hírül a pénzintézet.
Napi.hu, 2014. március 12. szerda, 15:25
Fotó: Napi.hu

Az eredményről beszámolva a UniCredit hangsúlyozta, hogy - a csökkenő betéti kamatok miatt vonzóbb befektetési formákba áramló megtakarítások mellett is - sikerült növelni az ügyfélbetétek állományát. Az IFRS szerint a betétállomány 4,4 százalékos növekedéssel, 1067 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor a továbbra is rendkívül gyenge hazai hitelkereslet körülményei között az ügyfeleknek nyújtott hitelek bruttó állománya 4 százalékkal, 1 013 milliárd forintra csökkent tavaly. Az utóbbit az MNB növekedési hitelprogramja mérsékelte.

Már 85 százaléknál jár a hitel/betét mutató

A banknál a nettó hitel/betét mutató 2013 végére 85 százalékra csökkent, a 2012-es 94 százalékról. A bankszektor általános működési körülményeit jelzi, hogy az UniCredit Bank nem csak a betéti-, hanem a hitelpiacon is növelte részesedését a múlt évben.

Sokat vitt el a különadó és a pénzügyi tranzakciós illeték

A zrt. konszolidált mérlegfőösszege 6,8 százalékkal 1 770 milliárd forintra nőtt 2013-ban. A költség/jövedelem mutató 65 százalékra ugrott, a 2012-es 53 százalékkal szemben, ám a szektor átlagánál még így is jóval kedvezőbb maradt. A költségek jelentős növekedése mögött elsősorban a szektort terhelő adók állnak, melyek összességükben a - bérköltséget és az értékcsökkenést nem tartalmazó - egyéb működési kiadások 70 százalékát tették ki 2013-ban.

A bank tőkemegfelelési mutatója, mellyel korábban is a legstabilabb, legbiztonságosabb tőkehelyzetű piaci szereplők közé tartozott, 2013-ban 19,39 százalékra nőtt, a 2012-es 18,27 százalék után.

Súlyos pénzügyi, adminisztrációs és ügyfélkapcsolati kihívás volt a bankunk számára is, hogy a változatlan formában fennálló bankadó mellett azonnali teherként megjelent a pénzügyi tranzakciós illeték. Amikor az úgynevezett 208 százalékos, egyszeri, pótlólagos illetékbefizetés 6,7 milliárdos összegénél eldöntöttük, hogy azt semmilyen formában nem hárítjuk át sem lakossági, sem vállalati ügyfeleinkre, egyúttal az is végképp eldőlt, hogy a költségbázisunk csökkentése, így a fiókhálózat konszolidációja is elkerülhetetlenné vált - értékelte az évet Patai Mihály elnök-vezérigazgató. A másik fontos döntés az volt, hogy bár a nem teljesítő hitelek aránya továbbra is a piac átlaga alatt maradt, a fedezettségi ráta javítása érdekében jelentősen növelték a kockázati céltartalékokat.

Nagy vesztéseget produkált az anyabank
A december végével záródott három hónapban 15 milliárd euró az adózás utáni veszteségről adott számot kedden az anyabank , az egy évvel korábbi 553 millió euró profittal szemben. A rossz hitelekre félretett tartalék 9,3 milliárd euróra nőtt a negyedévben egy évvel korábbi 4,5 milliárd euróról. Az UniCredit 8 milliárd eurós arculatérték - goodwill - leírást hajtott végre, és ezzel nem maradt arculatérték Olaszországban, Közép-és Kelet-Európában, továbbá Ausztriában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

homerosz, 2014.03.12 16:44

érthető, hisz mentik kifele a pénzt... nem a profit a lényeg, hanem mennyi forrást tudnak kezelhető veszteség mellett kimenekíteni, minél hamarabb...

bankfiókokat sorra zárják be, van olyan nagybank, aminek már csak 1 fiókja maradt!!!
szektásoknak lefordítom, mert nem értik: eszük ágában sincs hitelezni, ahhoz fiókhálózat kell... a források kimentéséhez nem kell fiókhálózat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.12 16:11

...hitelezni -"dógozni "...,és" lőn" profit...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html