Az eredményről beszámolva a UniCredit hangsúlyozta, hogy - a csökkenő betéti kamatok miatt vonzóbb befektetési formákba áramló megtakarítások mellett is - sikerült növelni az ügyfélbetétek állományát. Az IFRS szerint a betétállomány 4,4 százalékos növekedéssel, 1067 milliárd forintra nőtt, ugyanakkor a továbbra is rendkívül gyenge hazai hitelkereslet körülményei között az ügyfeleknek nyújtott hitelek bruttó állománya 4 százalékkal, 1 013 milliárd forintra csökkent tavaly. Az utóbbit az MNB növekedési hitelprogramja mérsékelte.

Már 85 százaléknál jár a hitel/betét mutató

A banknál a nettó hitel/betét mutató 2013 végére 85 százalékra csökkent, a 2012-es 94 százalékról. A bankszektor általános működési körülményeit jelzi, hogy az UniCredit Bank nem csak a betéti-, hanem a hitelpiacon is növelte részesedését a múlt évben.

Sokat vitt el a különadó és a pénzügyi tranzakciós illeték

A zrt. konszolidált mérlegfőösszege 6,8 százalékkal 1 770 milliárd forintra nőtt 2013-ban. A költség/jövedelem mutató 65 százalékra ugrott, a 2012-es 53 százalékkal szemben, ám a szektor átlagánál még így is jóval kedvezőbb maradt. A költségek jelentős növekedése mögött elsősorban a szektort terhelő adók állnak, melyek összességükben a - bérköltséget és az értékcsökkenést nem tartalmazó - egyéb működési kiadások 70 százalékát tették ki 2013-ban.

Nagy vesztéseget produkált az anyabank

A december végével záródott három hónapban 15 milliárd euró az adózás utáni veszteségről adott számot kedden az anyabank , az egy évvel korábbi 553 millió euró profittal szemben. A rossz hitelekre félretett tartalék 9,3 milliárd euróra nőtt a negyedévben egy évvel korábbi 4,5 milliárd euróról. Az UniCredit 8 milliárd eurós arculatérték - goodwill - leírást hajtott végre, és ezzel nem maradt arculatérték Olaszországban, Közép-és Kelet-Európában, továbbá Ausztriában.

Súlyos pénzügyi, adminisztrációs és ügyfélkapcsolati kihívás volt a bankunk számára is, hogy a változatlan formában fennálló bankadó mellett azonnali teherként megjelent a pénzügyi tranzakciós illeték. Amikor az úgynevezett 208 százalékos, egyszeri, pótlólagos illetékbefizetés 6,7 milliárdos összegénél eldöntöttük, hogy azt semmilyen formában nem hárítjuk át sem lakossági, sem vállalati ügyfeleinkre, egyúttal az is végképp eldőlt, hogy a költségbázisunk csökkentése, így a fiókhálózat konszolidációja is elkerülhetetlenné vált - értékelte az évet Patai Mihály elnök-vezérigazgató. A másik fontos döntés az volt, hogy bár a nem teljesítő hitelek aránya továbbra is a piac átlaga alatt maradt, a fedezettségi ráta javítása érdekében jelentősen növelték a kockázati céltartalékokat.