Harmincmilliós PSZÁF-bírság az Aragonak és a Délhúsnak

A PSZÁF határozata szerint a Délhús Rt. és az Arago Rt. együttműködött azon célból, hogy előbbi a szavazati jogok 99,9 százalékát gyakorolhassa a Pick Rt. közgyűlésén. Ezért a felügyelet 30-30 millió forintra büntette a társaságokat - írja mai számában a Magyar Tőkepiac.
Rozgonyi György, 2005. július 19. kedd, 08:13
Fotó:

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 30-30 millió forintos bírságra büntette az Arago Befektetési Holding Rt.-t (Arago) és a Délhús Rt-t (Délhús). A döntés indoklása szerint a Délhús és az Arago együttműködött azon célból, hogy a Pick Rt. közgyűlésén a Délhús 33 százalékos szavazati jogot meghaladó szavazati jogot gyakorolhasson. Mivel az Arago távolmaradt a közgyűléstől, összességében a Délhús a szavazati jogok 99,9 százalékával rendelkezhetett.
E magatartásukkal a cégek megsértették a nyilvánosan működő részvénytársaságban való befolyásszerzésre vonatkozó törvényi előírásokat. A PSZÁF határozata ellen felügyeleti jogkörben fellebezésnek helye nincs, de a határozat bíróság általi felülvizsgálata kérhető a Fővárosi Bíróságon. A határozat végrehajtására vonatkozólag ennek nincs halasztó hatálya, a felügyeleti bírságot a határozat kézhezvételét követő 30 napon belül át kell utalni a PSZÁF számlájára.

HOZZÁSZÓLÁSOK