Hatalmas botrány Budapesten - íme, a legfrissebb információk

Több évtizedes, százmilliárdot elérő problémára bukkantunk – mondta Windisch László, az MNB alelnöke a Buda-Cash tevékenységének felfüggesztése kapcsán tartott sajtótájékoztatón.
Napi.hu, 2015. február 24. kedd, 11:23
Fotó: Napi.hu

Tegnap a jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa azonnali hatállyal felfüggesztette a Buda-Cash Zrt. tevékenységét és mai nappal felügyeleti biztost nevezett ki a brókerházhoz élére - mondta el Windisch László, az MNB alelnöke a témában tartott keddi sajtótájékoztatón.

Erős a gyanú arra, hogy egy több évtizedes visszaélés-sorozatra bukkantunk, a brókerház évek óta meghamisította nyilvántartásait. Az eseménynek nincs szoros összefüggése a svájci frank ármozgásával, több évtizedes, százmilliárdot elérő problémára bukkantunk - emelte ki az alenök. Ugyanakkor a svájci frankkal kapcsolatos problémák nagyságrendben is elérhetik a 10 milliárd forintot. - Az ügy előzményeiről bővebben itt olvashat.

A Buda-Cash tulajdonosaival összefüggésbe hozható négy regionális bankcsoport élére (a miskolci székhelyű Észak-magyarországi Regionális Bank Zrt, a Herceghalom és környékén működő Budai Regionális Bank Zrt., a Kaposvárott dolgozó Dél-Dunántúli Takarék Bank Zrt. és a siklósi takarékból létrejött Dél-Dunántúli Regionális Bank Zrt.) is felügyeleti biztosokat rendelt ki az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa, míg a betétkifizetést a mai naptól egymillió forintban maximálta.

"Még nem látunk tisztán az esetleg hiányzó ügyfélpénzek kapcsán, de lépni kellett, hogy a probléma ne eszkalálódjon" - mondta Windisch. A visszaélés-sorozat rendszerszinten nem érinti a magyar pénzügyi rendszer stabilitását, ugyanis együttes mérlegfőösszegük mindössze 0,73 százalékra rúg. Az MNB megteszi az intézkedéseket, hogy az OBA és a BEVA helyt álljon a befektetői kifizetésekért - előbbi egyébként 100, utóbbi pedig 20 ezer euróig adhat kártalanítást.

Az MNB és a nyomozóhatóság vizsgálja az ügy esetleges külföldi szálait, cél, hogy a károk enyhítését lehetővé tévő forrásokat zárolják. Az MNB részletes vallomást tett a Nemzeti Nyomozó Iroda előtt, többet a nyomozás érdekében még nem lehet mondani.

Miért éppen most lépett az MNB?

Az alelnök nem akart részleteket elárulni arról, hogyan bukkantak éppen most az évtizedes visszaélés-sorozat nyomára. Gyanújuk szerint a brókerháznál észlelt visszaélések a céghez kapcsolódó négy regionális bankban is okozhat problémát. Fennáll az a gyanú, hogy a brókerház által közölt adatszolgáltatás hosszú évek, esetleg évtizedek óta nem a valós helyzetet tükrözi. A felügyelet egyébként öt évente folytat átfogó vizsgálatot a pénzügyi intézményeknél, a Buda-Cashnél pedig idén lett volna esedékes ez. Az MNB új eszközökkel vizsgálódik, azonnali, helyszíni ellenőrzéssel - ez segített feltárni a visszaéléseket.

Erős a gyanú, hogy a cég nem tud elszámolni értékpapírokkal az ügyfelek felé, a velük közölt adatok nem valósak.

Nem látunk közvetlen összefüggést a másfél évtizedes visszaélés-sorozat és az utóbbi hetek svájci frankos problémái között, bár kétségtelen, hogy annak tízmilliárdos nagyságrendje tovább mélyítette a gondokat - vélte Windisch. Az alelnök szerint a brókerháznál 15-20 ezer, a négy kisbank-csoportnál csaknem 120 ezer ügyfél lehet valamilyen formában érintett, de még nincs tiszta kép a probléma méretéről.

A sajtótájékoztatón az MNB alelnökétől megkérdezték, hogy Magyarországon vannak-e a cég vezetői és tulajdonosai, amelyre Windisch nem tudott válaszolni, mondván ez a rendőrségre tartozik. Ugyanakkor a Napi.hu Magyarországon érte el Pintér Zoltánt, az igazgatóság elnökét, aki azonban az üggyel kapcsolatban nem tudott több információt elárulni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

melos, 2015.02.25 22:57

@melos: a leggázabb az interjúban nekem az volt, mikor a polgármester közölte, hogy a helyi ingatlanadót se fizesse be senki, mert az is a DBR banki számlára megy ugye, amit azonnal zárol az MNB, tehát jó eséllyel nem kapja meg az önkormányzat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2015.02.25 22:55

@Pluralista: meg nem lesz közvilágítás se, stb.

milyen jó lesz tényleg, ha emiatt elgázolnak pl. egy gyalogost majd a napokban.

esetleg nem lesz áram mondjuk iskolában, stb...

A munkaszolgálatosok akik egész hónapot végigdolgozták nem kapják meg azt a keveset sem, ami tv. szerint jár...

nem tudom te mit szólnál, ha egyik napról a másikra nem férnél hozzá a pénzedhez.
majd közölnék, hogy 1 millió forintot felvehetsz a bankban ne siránkozz, csak éppen nem engednek be, mert nincs ügyfélfogadás, a bankkártyát meg mnb ügyileg letiltják. ;-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.02.25 22:42

@melos: @bradley: Hogy mik vannak... Hát akkor most Siklós segílyesei így jártak. Hogy hiába mennek a segílyért.

Ha ha ha!!! Végre valami jó hír!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2015.02.25 22:12

@Borisz1106:

"Egyet nem értek akkor, hogyan kaptam pl. osztalékot anno a Mtelekomtól? "

Én úgy tudom a tőzsdei ügyletek úgy zajlanak, hogy a kelernél csak a brókercégnek van számlája, ő köti az ügyleteket.

A keler nem tudja azt,hogy ténylegesen a brókercég kinek a nevében kötötte az ügyletet.Ezt a brókercég intézi az ügyfelek felé.
tehát ügyfél -> brókercég -> keler. és vice versa.

A tulajdonosi megfeleltetés technikailag pl. úgy tudom úgy zajlik, hogy a keler lekéri a brókercégtől hogy az adott időpontban levő x db matáv részvény kié, aztán lejelenti a matávnak, aki ez alapján adja ki az igazolást az osztihoz.

ha jól tudom így van. Tehát tjképpen ilyenkor is a brókercég nyílvántartására hagyatkoznak. Ha már az nincs rendben, akkor nyekk van így is úgy is.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

melos, 2015.02.25 22:02

@bradley:

"de persze nem arról beszélt,miért tette a lét egy brókercéghez"

Hát én nem vagyok siklósi, nem vagyok Buda-cashes sem, tehát ha úgy tetszik kívülről nézem, de elég világosan elmondta hogyan történt a dolog.

A Siklósi takarékszövetkezetbe tette az önkorm. a pénzt. Ez nem ritka dolog vidéken. Megszokott, hogy a helyi takszövök kezelik a kis vidéki önkorm-ok vagyonkáját. (lokálpatriotizmus jeligére).

És a takszövöt vette meg később ez a DBR Bank akármi, ami viszont a buda-cashé.

Az önkorm-nak így a bankszámlája van ennél a vidéki DBR banknál így, nem pedig a brókerirodánál.Csak hát a brókercég tulajdonában levő bankcsoportnál levő pénzt is zárolták, így került szarba Siklós.

Amiről szerintem így marhára nem tehetnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html