Az idei első öt hónapban a benzinfogyasztás 5 százalékkal, a gázolajé pedig 7,6 százalékkal emelkedett éves bázison a MÁSZ adatai szerint. A teljes benzin -és gázolajfogyasztás, amelyben a prémium-üzemanyagok is benne vannak, 6,6 százalékkal emelkedett. Az alapján nagyon valószínű, hogy a fogyasztás eléri a 2008-as szintet, amikor a MÁSZ tagvállalatainál 3,26 milliárd liter üzemanyag fogyott. A tavalyi fogyasztás 3,18 milliárd litert tett ki.

A MÁSZ tagvállalatai közé tartoznak a nagyobb kúthálózatok, de vannak kisebb, 40 kutas cégek is. Akik nem tagjai a szervezetnek, azok az egy lánchoz sem tartozó úgynevezett "fehér" kutak. Így a MÁSZ a teljes piac mintegy 70 százalékát lefedi.

Balogh Tibor elmondta, hogy Magyarországon az elmúlt időszakban a prémium-üzemanyagok forgalmának növekedése jócskán meghaladta a teljes piacét. 2011 és 2015 között a piac közel 12 százalékkal nőtt, eközben a prémium 94 százalékkal, vagyis majdnem megduplázódott.

Persze a forgalom volumene egy nagyságrenddel kisebb, mint a teljes piacé. Tavaly prémium motorbenzinből 47, gázolajból 113 millió liter fogyott. A komoly növekedés oka természetesen részben az alacsony üzemanyagár, ugyanis ma még a prémium üzemanyagok is olcsóbbak, mint 2014 novemberét megelőzően a hagyományos benzin és gázolaj. Ezért sokan kipróbálták ezeket az üzemanyagokat és vagy rendszeresen vagy 2-3 tankolásonként rááldoznak a motorra egy kicsivel több pénzt.

Mikor éri meg prémiumot tankolni?

Ha valaki nem is engedheti meg magának, hogy mindig prémium-üzemanyagot tankoljon, hosszabb autópályás utakon megéri egyszer-kétszer ilyet "adni" az autónak - mondta Wéber Gábor, autóversenyző, televíziós szakkommentátor.

Emellett nem csak az új, hanem az öregebb autókba is érdemes prémiumot tankolni, hiszen megtisztítja azokat a lerakódásoktól és csökkenti a kopogást - tette hozzá  Josef Nikolai Schubert, az OMV üzemanyag kompetenciaközpontjának vezetője.

Új prémium benzin mutatott be az OMV

A témának az adott aktualitást, hogy az OMV bemutatta legújabb prémium benzinét, a Maxx Motion 100 Plust. Ez az üzemanyag a 100-as oktánszámnak köszönhetően növeli a motor teljesítményét, javítja a gyorsulási értékeket és az égési hatékonyságot. Emellett az új üzemanyag eltávolítja a szívószelepekben található lerakódásokat és megakadályozza az újabb eltömődéseket. Ez az üzemanyag a korábbi Maxx Motion 100 üzemanyag továbbfejlesztett változata, amelyet ugyan annyiért áruél majd az OMV a kutakon.