Hatósági árral is árelőnyt ígér az EMFESZ

Góczi István vezérigazgató szerint a hatósági ár bevezetése után is tartja árelőnyét az egyetemes szolgáltatói árhoz képest a EMFESZ.
Leszák Tamás, 2010. június 17. csütörtök, 12:01
Fotó:

A hatósági ár bevezetése után is tartja a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatói árhoz képest az egy havi földgáz árának megtakarítási lehetőségét az EMFESZ földgázkereskedő cég - mondta Góczi István, a társaság ügyvezetője.

Véleménye szerint a mostani negyedévben az enyhén növekvő gázár és a devizaárfolyam változása a végfelhasználói árak emelkedését eredményezné.

A végfelhasználói ár egyik eleme, azaz a gáz mint termék árának változása a rendszerhasználati díjakkal együtt mintegy 4,5 százalékos áremelést indokolna, a forint gyengülése pedig további 10 százalékponttal járulna hozzá az emeléshez.

Góczi úgy véli, ha a jelenleg is alkalmazott szabályozási rendszert megváltoztatnák, az árak csökkenéséhez is vezetne.

Az ügyvezető szerint a rendszerhasználati díjak felülvizsgálata, az olcsóbb gázforrásoknak a lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatók mennyiségébe történő "bekeverése", és egy új árfolyam-biztosítási rendszer bevezetése hozzájárulhatna az árak csökkenéséhez - írta az MTI.

A gázév július elsején kezdődik, és a következő év június 30-ig tart. A parlament a napokban fogadta el azt a törvénymódosítást, ami szerint a lakosságot és kis fogyasztókat ellátó egyetemes szolgáltatói körben befagyasztják a jelenleg érvényes árakat, és a maximális ár meghatározása az energiaügyekért felelős miniszter hatáskörébe kerül, azaz hatósági ár lesz.

Góczi szerint a hatósági ár bevezetésével az egyetemes szolgáltató árképzését felül kell vizsgálni, az ellenőrzést pedig át kell alakítani. Az ügyvezető emlékeztetett arra: a földgáz végfelhasználói árában a gáz vételára, a rendszerhasználati díjak és a devizaárfolyam a meghatározók.

HOZZÁSZÓLÁSOK