Az exportőrök lehető legszélesebb körének elérése érdekében a refinanszírozási hitelkeret programot újabb négy kereskedelmi bankkal, illetve most először három takarékszövetkezettel bővítette az EXIM. A hitelkeret megállapodásokat újonnan aláíró partnerek a Bank of China Magyarország Zrt., a Deutsche Bank Magyarországi Fióktelepe, az FHB Bank Zrt., a Fókusz Takarék Takarékszövetkezet, a Hungária Takarék Takarékszövetkezet, a Sopron Bank Zrt. és a Szentlőrinc-Ormánság Takarékszövetkezet. Így összesen 20 hazai pénzintézeten keresztül érhetőek el az EXIM finanszírozási konstrukciói. A közlemény szerint az új hitelintézetek csatlakozásával a mikro, kis- és középvállalkozások számára válhat még egyszerűbbé a termékek hozzáférése.

Emlékeztetnek, hogy 2013-ban számos új elemmel bővült az exportfinanszírozó hitelkeret konstrukció, amely a magyar exportőrök támogatásának szélesítését szolgálja: euró- mellett az idei évtől már dolláralapon is igényelhető a kedvezményes hitel, a finanszírozás tárgya lehet áru- és szolgáltatásexport egyaránt, valamint a finanszírozott vállalati kör az exportot teljesítő gazdasági társaságon túl kiterjedhet annak közvetlenül áru- és szolgáltatás beszállítást végző beszállítójára is. További jelentős változás, hogy az elsődleges feldolgozottságú mezőgazdasági termékek körét definiálva az élelmiszer- és italgyártással foglalkozó vállalkozások által előállított termékek is finanszírozhatóak az Eximbank nyújtotta kedvezményes forrásból.

Az eddig megkötött szerződések és keretemelések alapján összesen mintegy 450 millió eurónyi kedvezményes devizaforrás áll a hazai kkv-k rendelkezésére. Az Eximbank számára a hitelintézetekkel történő együttműködés kiemelkedő jelentőségű, hiszen a kereskedelmi banki partnerein keresztül képes aktívan elérni a megcélzott exportáló kkv-k minél szélesebb körét. Az exportőrök és azok beszállítóinak finanszírozását tartós, több évre kiszámítható feltételeket biztosító lehetőséggel a hazai kkv-szektor a régiós versenytársaikhoz hasonló, nemzetközileg is versenyképes árazású forráshoz jut.

Az Eximbank fix kamatozású, CIRR alapú, középlejáratú konstrukciója egyszerűsített dokumentációval és gyors ügyintézéssel vehető igénybe a partner hitelintézeteken keresztül. A CIRR (Commercial Interest Reference Rate) az OECD által meghatározott kamatláb, mely a 2-5 év közötti futamidejű hitelek esetében euróban jelenleg évi 1,42 százalék, dollárban pedig évi 1,63 százalék.

Az Eximbank küldetése - szakosított hitelintézetként és az exporthitel ügynökségi feladatokat a Magyar Exporthitel Biztosítóval közösen ellátó szervezetként (EXIM) -, hogy Magyarország Külgazdasági Stratégiájával összhangban gazdaságpolitikai ösztönző eszközként funkcionáljon.