A képzési pályázatokat a Filmalap ezúttal hat szakmai területről várja, köztük a fő hiányszakmák - mint például produkciós- és utómunka koordinátor, kamera technikus - oktatását biztosító intézményektől és szervezetektől.

A pályázat célja, azoknak a magas szakmai színvonalú képzési programoknak a támogatása, amelyek a leghatékonyabb módját biztosítják a hazai filmiparban mutatkozó szakemberhiány orvoslásának. Az egyedi pályázatok elbírálására szakértők bevonásával szakmai szempontok alapján kerül sor - írja a Magyar Nemzeti Filmalap.

Minden stáb fizet képzési hozzájárulást

A Filmalap öt éves működési tapasztalata, valamint filmipari szereplőkkel és oktatási intézményekkel történő egyeztetések alapján javasolta a filmszakmai képzési hozzájárulás bevezetését, amely a Filmipari képzési program forrása lett. Az újítás értelmében minden magyarországi produkció a teljes költségvetésének 0,5 százalékával, de legfeljebb 15 millió forint mértékben hozzájárul a magyarországi filmes oktatás fejlesztéséhez.

Az évi várhatóan 150-180 millió forint nagyságrendű összegből a Filmalap a már működő, filmes oktatással foglalkozó szervezetek korábban elindított vagy újonnan induló filmes szakalkalmazotti képzéseit támogatja. A kurzusok a piac és produkciók valós igényeit szolgálják, a Filmalap pedig szakmai- és minőségi felügyeletet lát el a képzésekkel kapcsolatban. A Filmalap által támogatott képzések - annak kedvezőbb tandíjai miatt - széles kör számára elérhetőek.

Részletes információ a filmszakmai képzési pályázatról itt olvashat

Idén február végéig a Filmalap támogatásával már tíz hiányszakma gyakorlatorientált képzése indult el - többek között segédoperatőr (focus puller), vágó asszisztens, naplóvezető és rendező asszisztens - különböző oktatási intézményekben - közölte a szakmai szervezet.