Hitel-átütemezés segítheti a bajba került gazdákat

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tárgyalásokat kezdeményezett a bankokkal és a biztosítótársaságokkal a rendkívüli árvíz, belvíz és jégkár miatt károsult gazdák hiteleinek átütemezése érdekében, a gazdálkodók ugyanis a rendkívüli időjárási körülmények miatt nehéz helyzetbe kerültek - közölte a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) pénteken.
MTI-Eco, 2010. június 25. péntek, 14:03
Fotó:

Az Aratási Koordinációs Bizottság legutóbbi ülése után kiadott összefoglaló hangsúlyozza: a VM mindent megtesz a termelőket ért károk mérséklése és a betakarítási munkák megkönnyítése érdekében. Emlékeztet: június 18. óta a minisztérium honlapján részletesen olvashatóak a tárca kárenyhítéssel kapcsolatos intézkedései. Így például a Vidékfejlesztési Minisztérium javasolja a kormánynak a Kárenyhítési Alapnak a kötelező mértéken felüli feltöltését.

Az összegzés szerint a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSZH) június 18-i becslése alapján 97 ezer hektár mezőgazdasági termőterületen pusztult ki a vetés az országban a rendkívüli esőzések miatt. Ebből a szántó 87 ezer hektár. Májusban és júniusban országos szinten átlagosan annyi csapadék hullott, amennyi megfelel a szokásos évi összmennyiségnek. Ezért a gabonatáblákat a megrongálódott utakon nehéz megközelíteni, és egyes szántókon a belvíz miatt még a lánctalpas kombájnok is időnként elakadnak.

A termésminőségről a tárcának egyelőre csak becslései vannak. Az azonban biztos, hogy a tartós vízborítás, illetve a védekezések elmaradása nem tett jót a növényeknek.

A gabonapiaci árak a tavaly október-decemberi mélypont óta stagnálnak, csak az utolsó hetekben volt enyhe emelkedés. Ez alól csak a takarmánykukorica kivétel, amelynek ára június elejéig jelentősebben emelkedett.

A tárca kérte a rendőrséget, hogy a betakarítási munkák során segítsék a gazdák munkáját. Ha nem készülnek el aratásig a mezőgazdasági gépek közlekedését könnyítő jogszabályok, a termelőkkel szemben akkor se a büntetés, inkább a figyelemfelhívás eszközével éljenek.

Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke a Aratási Koordinációs Bizottság tanácskozása után tragikusnak nevezte a gazdák helyzetét. Rámutatott: vannak, akiknek terményét, szerszámait teljes egészében elvitte a víz, mások földjét a jégverés károsította, de vannak olyanok is, akiket egyáltalán nem érintettek a rendkívüli esőzések.

A gazdák számára már a 10 százalékos terméscsökkenés is súlyos következménnyel jár, de a GOSZ elnöke úgy vélte: összességében várhatóan akár 25 százalékos terméskiesés is lehet.
Vancsura József azt kérte a kormánytól, hogy ne hagyja magukra a gazdákat.

Az Aratási Koordinációs Bizottság a jövőben rendszeresen, várhatóan kéthetente ülésezik majd. Rendkívüli helyzet esetén az egyeztetés sűrűbb lesz - közölte a VM sajtóirodája.

HOZZÁSZÓLÁSOK