Hogyan használjuk a mikrót? - Tanácsok szakemberektől

Javaslatok a mikróban történő melegítésre, az edényekre és a használatra az élelmiszer-biztonsági szakértőktől.
Csernátony Csaba, 2017. március 19. vasárnap, 19:39
Fotó: Napi.hu

A mikrohullámú sütők vásárlásánál érdemes többek között a teljesítményt, a méretet figyelembe venni, erről a szombaton megjelent mikrós cikkünkben írtunk.

Most pedig összeszedtünk néhány tanácsot, hogy az élelmiszer-biztonsági szakemberek szerint hogyan érdemes használni a készülékeket.

  • A mikrók forgótányérját rendszeres kell tisztítani, emellett a melegítésnél érdemes fedőt használni.
  • Ahhoz, hogy a mikrós ételmelegítésnél a káros baktériumok elpusztuljanak legalább 74-75 fokosra kell melegíteni az ételt. A mikrohullámú sütő jellemzője az egyenetlen hőkezelés, ezért addig kell mikrózni az ételt, hogy minden részében 75 fokos legyen a hőmérséklet.  Ezt kézi ételhőmérővel lehet ellenőrizni, ha nincs ilyen, akkor a lényeg, hogy jól felforrósítsuk az étel. Majd a mikróból vegyük ki, és hagyjuk egy kicsit hűlni. Persze arra is figyelni kell, hogy ne szárítsuk ki az ételt. (A mikrohullámú sütőben való melegítés nem feltétlenül fejt ki a főzéssel vagy sütéssel azonos hatást, ugyanis a melegítés során eltelt rövid idő és hőmérséklet nem képes elpusztítani a mikrobákat. Ezért az ételt érdemes többször átkeverni és újra felmelegíteni.
  • Fontos, hogy megmaradt ételt - miután kihűlt - 2 órán belül a hűtőbe kell tenni és 4 fokon kell tárolni. Sekély edényben gyorsabban hűl ki az étel.
  • A mikróba fémből készült vagy fémet tartalmazó edényt nem szabad tenni, mert tönkreteszi a gépet. Ezen túl a műanyag edényekkel is vigyázni kell. Csak olyan műanyag edényben szabad ételt mikrózni, amely erre alkalmas. Ezt jelölni szokták a műanyag erdényeken. A független élelmiszer-laboratóriumot működtető Wessling szakértői szerint ez azért fontos, mert a nem megfelelő edényből a mikrohullámú energia hatására káros molekulák kerülhetnek át az élelmiszerbe, szaknyelven ezt migrálásnak hívják. A migráció sebessége pedig erősen függ a hőmérséklettől, azzal együtt exponenciálisan nő. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott műanyag edény jó-e a mikróba, akkor válasszunk üvegből vagy kerámiából készült küblit. 

Források: Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, amerikai agrárminisztérium (USDA), Wessling, Élelmiszervizsgálati Közlemények, Élelmiszer-biztonsági Szemelvények.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.03.20 14:12

A mikro legbiztonsagosabb hasznalata az, ha nem hasznaljuk. Tobb mint 10 eve mar, hogy nem hasznalok mikrot, nincs is a hazban.

A trukk amugy egyszeru: nem veszunk eloregyartott, sz.r minosegu, melegitendo eteleket, es magunknak is annyit fozunk/sutunk, amennyit megeszunk. Nincs maradek, nincs utolagos melegites.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ghanima, 2017.03.20 11:54

A "kübli" szó _jelegzetesen_ (bár nem kizárólag) a börtönökben használt vizelőedényt jelenti. Talán érdemesebb lett volna más szót használni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

agadoo, 2017.03.19 22:16

Az utolsó bekezdésben téves információ van!
A mikrohullámú sütőbe SEMMILYEN MŰANYAG EDÉNYT NEM SZABAD BETENNI, még azt sem, amire az van írva, hogy mikrózható!
A műanyag vegyületei beoldódnak az ételbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html