Hogyan kellene megregulázni a bankokat?

A jelenleg kidolgozás alatt álló, várhatóan szeptember közepén érvénybe lépő banki magatartási kódexre egy jól működő piacgazdaságban nincs szükség.
NAPI, 2009. augusztus 28. péntek, 09:01

Az ilyen piacokon ugyanis, az alapvető banki üzleti etika elvei szerint, a hitelintézetek csak a közgazdaságilag is indokolható költségeket hárítják át az ügyfeleikre - állította Rajné Adamecz Ildikó, a BDO Forte könyvvizsgáló, adó- és pénzügyi tanácsadó cég partnere. Véleménye szerint nem elsősorban önkorlátozó magatartási kódexre, hanem a hitelesek érdekében hatékonyan fellépő és széles jogkörrel rendelkező, független fogyasztóvédelmi szervezetre lenne szükség.

Mint kifejtette: kérdés még a magatartási kódex bevezetése kapcsán, hogy az abban foglalt alapelveket a bankok mellett az egyéb pénzügyi vállalkozások is magukénak vallják-e. Pedig az egyéb pénzügyi vállalkozások fő tevékenysége is a jelzálog-hitelezésre, hitelközvetítésre, lízingre és faktoringra terjed ki, így ezek is módosíthatják egyoldalúan a hitelszerződéseket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

broom1, 2009.08.29 10:10

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

PÖRGŐ, 2009.08.28 13:27

A kódex átütő eredményt nem fog hozni. Ha a kormányzat valóban hatásos eredményt szeretne elérni akkor a 2003 ban hozott rosz törvényt törli el ami a "SZERZŐDÉSEK EGYOLDALU MODOSÍTÁSÁRA " vonatkozik. Ugyan is ez a törvény egyébiránt sérti a jogbiztonság elvét. Így a bankok szabadon és akkor amikor akarják változtathatják a kamataikat (elsősorban a kedvezőnek hirdetet, reklámozott hitel kamatokat).
Másodsorban felül kell vizsgálni a számviteli törvényt is, mivel a módosítások során költségeiket elszámolását teljes mértékben az ügyfeleikre háríthatják attól függetlenül hogy közvetet vagy közvetlen költséről beszélünk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html