Elkezdődött a banki visszarendeződés a végtörlesztés okozta helyzet miatt. A hitelpiacot sújtó rendkívül kedvezőtlen gazdasági és szabályozási körülmények miatt az Erste Bank Hungary Zrt. október 1-jétől megszünteti együttműködését hitelközvetítő partnereivel - erősítette meg a Napi Gazdaság Online értesülését a hitelintézet. A bank lapunknak adott válaszában ugyanakkor hangsúlyozza, hogy az eddigi eredményes stratégiai partneri kapcsolatait a Magyar Postával, a Vienna Insurance Group magyarországi érdekeltségeivel, az Union Biztosítóval és az Erste Biztosítóval, valamint az ING Biztosítóval továbbra is fenn kívánja tartani.

A nemzetközi Erste Csoport menedzsmentje a döntés kapcsán is fontosnak tartotta megerősíteni azon szándékát, hogy az Erste Bank a jövőben is egyértelműen meghatározó és tőkeerős szereplőként folytatja tevékenységét a hazai bankszektorban, tehát a fenti döntés kizárólag a közvetítői értékesítési csatorna megszüntetésére vonatkozik. A válaszból az is egyértelmű, hogy a döntést a hitelintézet bécsi központjában hozták.  A döntés értelmében az Erste Bank Hungary 2011. október 1-jétől szünteti meg a közvetítői értékesítést, ami azt jelenti, hogy az eddig a közvetítőkön keresztül is értékesített termékek ezután kizárólag a bank fiókhálózatán keresztül lesznek elérhetők. Információink szerint a bank az értékesítő partnereket tegnap értesítette döntéséről.

A döntés szigorúan véve nincs kapcsolatban a végtörlesztéses törvénnyel, hiszen a jogszabály hétfői elfogadásakor egy módosító javaslat kizárta, hogy hitelközvetítő a végtörlesztés esetén a forinthitelre váltás során nyújtott szolgáltatásaiért akár a banktól, akár az ügyféltől díjazást kapjon. A törvény indoklása szerint a törvényhozó ki akarta zárni az indokolatlan közvetítői közreműködést, amely - így a jogszabály - az az érdekelt hitelfelvevők számára tényleges előnyt nem, csak többletköltséget okoz.

E tekintetben tehát lépés mostanra időzítése furcsa, ám a logika érthető: ha az ügynökök "kiíródtak" az elkövetkező hónapok legfontosabb, legnagyobb kapacitásokat lekötő területéről, viszonylag könnyen megkerülhetőek a többi területen. Ugyanakkor elemzők szerint sokkal inkább az áll a háttérben, hogy a végtörlesztéses javaslaton boritékolhatóan sokat bukó hitelintézet megkezdi üzleti területeinek lefagyasztását. Az Erste a korábbi hónapokban igen komoly volumeneket hozott be a közvetítői hálózaton keresztül.  A szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy a válság indulását követően az üzleti aktivitását szintén visszafogó CIB Bank is felmondta a hitelközvetítői szerződéseit, ám néhány hét múlva a kategorikus tiltás után mégiscsak készültek - és azóta is készülnek - ügynöki ajánlatok a banknál.