A lap forrásai szerint 1997 óta tart a Buda-Cash vesszőfutása. Akkor kétmilliárdot buktak az ázsiai részvénypiacon, ahhoz jöttek később az 1998-as orosz válság idején, majd az 1999-es balul elsült ázsiai spekulációs ügyleteken elkönyvelt milliárdos veszteségek. A Buda-Cash 2000-re ötmilliárdos mínuszban volt, de ezt senki sem látta - az akkori felügyelet sem.

Majd a cég előremenekült, csakhogy a bővülő hálózat növekvő költségekkel, jutalékokkal és más kifizetésekkel járt: 2004-ben a hiány már 20 milliárd volt. Idén január elsejére a mínusz már meghaladta a 85 milliárd forintot. És ekkor jött a kegyelemdöfés. Miközben közeledett az ötévenként kötelező felügyeleti ellenőrzés napja (nem tudták, mikorra várható a revizorok érkezése, de sejtették, hogy tovább már aligha rejtegethetik a majd két évtized alatt felhalmozott hiányt), a svájci frank árfolyama elszállt, újabb tízmilliárdos lyukat ütve a brókerház kasszáján - írta a Népszabadság.

A lap szerint egy nappal azelőtt, hogy a brókerház vezetői elmondásuk szerint lényegében önfeljelentést tettek, a cég egyik vezetőjének jogi képviselője találkozási lehetőséget kért egy illetékesnek vélt miniszter titkárságán, hogy jelezze a közelgő brókerházcsődöt. Végül államtitkári szinten fogadták. Másnap volt a Buda-Cash és az MNB vezetőinek a találkozója, amelyen már a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupciós bűnözés elleni osztályának néhány munkatársa is jelen volt.

Ki is az a Karácsony Miklós?

Karácsony Miklósnak kulcsszerepe volt az ügyben: V. Péter, a brókerház vezérigazgató-helyettese és mint a 7920-as ügyfélszámú, Karácsony Miklós néven regisztrált számla üzletkötője, 2015. január 30. és február másodika között a brókerház négy regionális bankjától (külön-külön kapott) megbízás alapján közel 3,3 millió D151223 jelzésű diszkontkincstárjegyet vásárolt mintegy 62 milliárd forint értékben. Az értékpapírok ellenértékét a négy bank számlájáról emelte le, a fiktív papírokat pedig Karácsonynak a brókerháznál vezetett számlájára helyezte.

Karácsony bizonyosan örült volna a 62 milliárdos ajándéknak, de ő egy fiktív személy, akinek a fiktív adatait a brókerház az ügy jelen állása szerint a legfelsőbb szinten menedzselt és végrehajtott fiktív ügyletekhez használta fel - olvasható a lapban.