A fúziós hullám újraindult: hamarosan megint két takarékszövetkezet neve "kophat ki" Magyarországon, miután az ikervári székhelyű Rum és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a répcelaki központú Répcelak és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a szombathelyi székhelyű Savaria Takarékszövetkezetbe, az így létrejövő társaság jogutódja pedig az utóbbi takarék lesz.

Az egyesülési szerződés dátuma 2015. december 21., az egyesülés tervezett időpontja pedig 2016. február 29., de legkésőbb a cégbejegyzés tényleges napja - derül ki a Cégközlönyből.

A pénzintézetek néhány adata (2015. szeptember 30., millió Ft)
MegnevezésRum és Vidéke TakarékszövetkezetRépcelak és Vidéke TakarékszövetkezetSavaria Takarékszövetkezet
Állampapír2 962,34 027,64 473,9
Ügyfelekkel szembeni követelés2 163,21 667,58 597,7
Jegyzett tőke40,58,813,9
Eredménytartalék215,4264,91 160,1
Mérlegfőösszeg9 778,97 795,025 882,1
Forrás: vagyonmérleg-tervezetek

 

A Rum és Vidéke Takarékszövetkezet a jogelőd Rum és Vidéke, a Gyöngyösmelléke, valamint az Ikervár és Vidéke Takarékszövetkezet egyesülésével jött létre 1980-ban, majd 2002-ben beolvadt a Jánosháza és Vidéke Takarékszövetkezet. A pénzintézetnek a honlapja szerint jelenleg 10 kirendeltsége van.

A Répcelak és Vidékét 1958-ban alapították, 1978-ban beolvadt az Ostffyasszonyfai és a Hegyfalui Takarékszövetkezet. A hitelintézetnek 11 kirendeltsége működik.

A Savaria Takarékszövetkezetet 1964-ben alapítottak. A beszámolója szerint 2014-ben 12 fiókkal és 10 kirendeltséggel működött.

Tavaly tempósan csökkent a takarékok száma

A múlt év év nyarán és őszén felpörgött az egyesülési láz, jó néhány takarék döntött a beolvadásról. A legutóbbi hír azonban 2015. októberi volt, azóta nem jelentettek be újabb fúziót. Akkor a vámosgyörki székhelyű Vámosgyörk és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a nagyrédei központú Nagyréde és Vidéke Takarékszövetkezet közölte, hogy beolvad a füzesabonyi székhelyű Füzes Takarék Szövetkezeti Hitelintézetbe, az így létrejövő társaság jogutódja az utóbbi takarék; az egyesülési szerződés dátuma szeptember 30., az egyesülés tervezett időpontja pedig 2015. december 31. volt.

Tavaly október közepén vált ismertté, hogy a tiszafüredi székhelyű Tiszafüred és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a jászberényi központú Jász-Takarékszövetkezet beolvad a kunszentmártoni székhelyű Kunszentmárton és Vidéke Takarékszövetkezetbe. Az úgy létrejövő társaság pedig 3A Takarékszövetkezet néven működik a jövőben. Az egyesülési szerződés dátuma szeptember 24., az egyesülés időpontja pedig 2015. december 31. volt.

Szintén akkoriban jelentették be, hogy a nagyecsedi székhelyű Nagyecsed és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kisvárdai központú Rétköz Takarékszövetkezet beolvad a nyíregyházi székhelyű Szabolcs Takarékszövetkezetbe. Itt az egyesülés tervezett időpontja 2015. október 31 volt.

A kiskunfélegyházi székhelyű Kiskun Takarékszövetkezet és a hartai központú Hartai Takarékszövetkezet beolvadt a jászszentlászlói székhelyű Fókusz Takarékszövetkezetbe, ott az egyesülés időpontja 2015. november 30. volt.

Tavaly júliusban derült ki, hogy a szegedi székhelyű Fontana Credit Takarékszövetkezet és a Partiscum XI. Takarékszövetkezet, a szatymazi Szatymaz és Vidéke Takarékszövetkezet, valamint a kiszombori Kiszombor és Vidéke Takarékszövetkezet beolvad a mórahalmi székhelyű Pillér Takarékszövetkezetbe. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. június 29. volt.

A szentesi székhelyű Szentesi Hitelszövetkezet pedig beolvadt a szegvári székhelyű Szegvár és Vidéke Takarékszövetkezetbe. Itt az egyesülés tervezett időpontja 2015. szeptember 30. volt.

A bátaszéki székhelyű Bátaszék és Vidéke Takarékszövetkezet beolvadt a bonyhádi székhelyű Hungária Takarék Takarékszövetkezetbe. A Cégközlönyben megjelent hír szerint a cégbejegyzéstől függő hatállyal június 24-én a takarékok legfőbb szervei elhatározták az egyesülést.

A tavaly nyár eleji bejelentés szerint a környei székhelyű Környe-Bokod Takarékszövetkezet küldöttgyűlése május 21-én, a győri székhelyű Nyúl és Vidéke Takarékszövetkezeté pedig május 26-án úgy döntött, hogy a mindkét takarék beolvad a komáromi székhelyű Pannon Takarék Bank Zrt.-be. Az egyesülési szerződés aláírásának időpontja 2015. május 28. volt.

Még nagyobb változások voltak a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet környékén, mivel ebbe a takarékba kilenc másik (Alsónémedi és Vidéke, Balaton-felvidéki, Ercsi és Vidéke Körzeti, Érd és Vidéke, Forrás, Kápolnásnyék és Vidéke, Kaposmenti, Sárbogárd és Vidéke, valamint Zirci) olvadt be. (A lépés történelmi volt, mert eddig még nem volt ilyen nagy létszámú fúzió a szektorban.) Az egyesülés tervezett időpontja 2015. július 1-je volt. Ebből végül későbbi dátum lett. Augusztus közepén jelentették be, ugyanis hogy az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa engedélyezte augusztus 31-i dátummal a beolvadást. Az így létrejött hitelintézet neve B3 Takarék Szövetkezet.

Egy korábbi bejelentés szerint a Balmazújvárosi Takarékszövetkezet 2015. július 31-ével fiókjaival együtt beolvadt a Hajdú Takarékba. A Balmazújváros és Vidéke igazgatósága 2014. november 26-án határozott az átalakulásról, december 16-án pedig a Hajdú Takarék rendkívüli közgyűlésén kezdeményezte az egyesülést.