A BT (ex-British Telecom) az utóbbi két évben ezer új munkahelyet teremtett Magyarországon, így a létszám elérte a kétezer főt, ezzel a kontinentális Európa legnagyobb BT-cége a magyarországi - jelentette be Szabó Zoltán, a BT Magyarországon működő Regionális Szolgáltató Központjának ügyvezetője, aki 2016 márciusa óta áll a magyarországi cég élén.

A cég 17 éve van jelen Magyarországon, a szolgáltató központ (ssc) pedig 2007-ben kezdte meg működését.  A létszámnövekedést az új feladatok és funkciók indokolták, amelyek keretében a magyarországi szakemberek a BT Global Services  üzletágának multinacionális partnereinek nyújtanak szolgáltatásokat. A BT további bővítéseket tervez Debrecenben.

A vállalat budapesti és debreceni irodáiban dolgozók 15 országban 18 nyelven szolgáltatnak, húsz funkcióban,  több mint 3 ezer multinacionális szervezet számára. Az ssc-ben dolgozók 92 százaléka magyar, 85 százaléka felsőfokú végzettségű, átlagban több mint két két idegen nyelven beszélnek felsőfokú szinten, átlagéletkoruk pedig 32 év.

Nincs olyan külgazdasági mutató, amelyben ne döntött volna rekordot a magyar gazdaság 2015-ben - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (képünkön). Tavaly a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (HIPA) 67 magyarországi beruházást tárgyalt le, ebből 12 ssc volt. Így már 90 ssc működik a magyar gazdaságban, 37 ezer főnek adva munkát. E cégek együttesen idén tízszázalékos létszámnövelést terveznek.

A BT harmadik brit cég (a Tesco és GSK után), amely stratégiai megállapodást köt a magyar kormánnyal. Összességében pedig immár a hatvanhetedik ilyen kontraktus - derült ki a külügyér szavaiból. Idén az NNG után pedig a második megállapodás. Szijjártó egyúttal számokat sorolt a stratégiai megállapodásokról: az ilyet aláírt cégek jelenleg már 203 426 embernek adnak munkát, az aláírások óta pedig összesen 14 446 új munkahelyet hoztak létre.