Hasznos tipp az útdíjbeszedőtől - 45 ezer forint múlhat rajta

A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. (NÚSZ) szerint gyakran kérdezik tőlük az autósok, hogy akkor is be kell-e fizetni a kiszabott pótdíjat, ha valamiért az vitatható?
Szász Péter, 2019. december 13. péntek, 13:43
Fotó: Getty Images

Ha valaki pótdíjat kapott a NÚSZ-tól, annak számos oka lehet a szándékos bliccelésen túl. Egy elírt rendszám, egy rossz felségjel, kategória vagy autóeladás utáni kavarodás is büntetést von maga után. Ha ezek a helyzetek tisztázódnak, akkor a már befizetett pótdíj is visszajár - írja a cég a Facebookon.

A félreértéseket érdemes tisztázni az ügyfélszolgálatokon személyesen vagy telefonon, ám ha ez nem sikerül a fizetési határidő lejárta előtt, akkor mindenképpen célszerű befizetni a pótdíjat.

  • Ha azt tévedésből szabták ki, akkor legfeljebb nélkülözni kell a pénzt egy rövid ideig.
  • Ha viszont jogos volt, akkor megkíméljük magunkat egy sokkal magasabb díjtételtől. 60 napon belül ugyanis egy D1/D2 kategóriás autóra fizetendő pótdíj 14 875 forint, utána viszont má5 59 500.
A pótdíjas ügyben történő ügyintézésnek nincs halasztó hatálya a befizetési határidőre.

- írják.

A pályamatrica meglétének igazolásához alapesetben a jármű forgalmi engedélyére, valamint a vásárlást igazoló ellenőrzőszelvényre, vagy smsben történt vásárlás esetén a nyugtázó értesítésre van szükség. Ezeket az igazolásokat érdemes minden esetben a vásárlástól számított két évig megőrizni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

narancsragacs, 2019.12.13 14:22

Az már narancsjól megy hogy ha én hibáztam fizessek, de ha nem én hibáztam akkor nekem ki fizet pótdíjat azon felül hogy a sajátomat vissza kapom ? Azért nem kis bosszúság idegeskedés, utánjárás, költség, egy jogosulatlan pótdíj ügyet elrendezni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html