Bővíti innovatív energiahasznosítási portfólióját az Alteo Group, amely egy közel 300 millió forint értékű beruházás keretében újabb, 499 kilowatt kapacitású kiserőművet létesít a debreceni hulladékkezelő és hulladéklerakó telepen keletkezett depóniagáz hasznosítására. A vállalat már 2010 óta sikeresen működtet egy depóniagázas erőművet a városban, most az eddigi működési tapasztalatok alapján  - írja közleményében az Alteo Group.

Az ilyen jellegű erőművek lényege, hogy hogy a hulladéklerakókban keletkezett energiatermelésre hasznosítható gázokat, főként magas üvegházhatású metánt, összegyűjtik és elégetik, hogy ezzel hőt és villamos energiát állítsanak elő magas hatásfok mellett. A Debrecennél működő másik erőmű 625 kW beépített villamos és mintegy 650 kW hő kapacitással rendelkezik. 33 ezer tonna szén-dioxid kibocsátás megtakarításával járul hozzá környezetünk védelméhez.

Az új 300 millió forintos beruházás rendelkezik a szükséges engedélyekkel és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kiadott, 5 évre szóló Kötelező Átvételi Rendszer jogosultsággal, ami alapján a megtermelt villamos energiát támogatott áron tudja értékesíteni. A szükséges eszközök gyártása, valamint a gázkút fúrások folyamatban vannak, a berendezések telepítése 2017 májusában kezdődik meg.

Az Alteo idén 800 millió forint értékű zöldmezős naperőmű beruházást indított Domaszéken. A két, összesen közel 1,1 milliárd forint értékű fejlesztés önerejét a vállalat tavaly őszi részvénykibocsátásakor bevont tőke adja - idézik a cég közleményében ifj. Chikán Attilát, az Alteo vezérigazgatóját. A vállalat a jövőben hasonló fejlesztések elindításával biztosítaná a befektetőknek ígért dinamikus növekedést.