Idegméreggel szennyezett terméket vontak ki a forgalomból - ebből nehogy egyen!

Határérték feletti higany tartalom miatt kardhalsteaket vontak ki a forgalomból. A Vietnámból származó szállítmány egy belga vállalkozáson keresztül érkezett az Európai Unió területére, ahonnan egy holland közvetítőn keresztül Magyarországra is szállítottak - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
K. Kiss Gergely, 2017. február 16. csütörtök, 22:26
Fotó: Napi.hu

A tagállamokat a kockázatról az Európai Unió élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül értesítették, mert a termékből a megengedett határértéket (1 miligramm/kilogramm) meghaladó mennyiségű higany tartalmat mutattak ki a laboratóriumi vizsgálatok.

A bejelentést követően a Nébih azonnal felvette a kapcsolatot a termék magyarországi forgalmazójával. A vállalkozás korábbi gyors intézkedésének köszönhetően az érintett tétel már nincs kereskedelmi forgalomban.

Tekintettel arra, hogy a kardhal szállítmány szeletelt, fagyasztott élelmiszerként, hosszú lejárati idővel került forgalomba, a Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy ellenőrizzék a 2016. november 28-át követően vásárolt fagyasztott hal termékeket.

A hatóság arra figyelmeztet, hogy aki rendelkezik a termékkel, semmiképp ne fogyassza el, hanem vigye vissza a vásárlás helyére.

A visszahívásban érintett termék adatai:

  • Termék neve: Kardhal filé (fagyasztott)
  • Latin megnevezés: Xiphias gladius
  • Cikkszám: KHFILSA
  • Tételazonosító: 150709-4
  • Minőségmegőrzési idő: 2019.08.11.
  • Kiszerelés: védő jégréteggel műanyag tasakban
  • Származási hely: Vietnám

A higanyról

A higany természetes forrásokból és emberi tevékenység következtében jut a környezetbe és élelmiszereinkbe. A szervezetben felhalmozódni képes, és csak lassan ürül ki. Legfontosabb toxikus hatása a vese és a központi idegrendszer károsítása. A szerves higanyvegyületek lényegesen mérgezőbbek, mint a szervetlenek. A vízi élőlényekben a higany többnyire szerves vegyületek, elsősorban metilhigany formájában fordul elő. A vízi táplálékláncban feldúsulást mutat, így a ragadozó, hosszabb élettartamú tengeri halakban jelentős szinteket érhet el, amely a rendszeresen, sok halat fogyasztó emberek számára jelenthet egészségi kockázatot.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2017.02.17 06:02

Kedves Gergely,

Tavaly 70 !!!! alkalommal volt higanyos riasztás a kardhalra az EU ban, februárban ez a negyedik.
Magyarul tele van higannyal, senki ne egyen kardhalat legalábbis rendszeresen ne nagyon.

A higany felhalmozódik a táplálékláncban és a ragadozó halakban landol pl. a kardhalban, a távol keleti vizek különösen szennyezettek higannyal, kadmiummal...

Mellesleg a Hollandok fogták meg a tételt, már soxor :) leirtam, hogy a magyar szakhatóság alig végez laborvizsgálatokat, nincs rá pénz... nemúgy nyugat EU ban ahonnan jönnek le ezek a riasztások !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html