Idén 35 milliárdot fizet a kormány a bevándorlóinak

Összesen 1,8 milliárd eurónyi forrás érkezett gazdag külföldi emberektől, akik letelepedési államkötvényeken keresztül Magyarországra. Az öt éve indult program után most kell fizetnie a hozamokat az államnak. Kiderült, hogy mennyit kell visszafizetnie a magyar államnak.
Szabó Dániel, 2018. július 8. vasárnap, 18:13
Fotó: Shutterstock

A program 2013-as indulása óta 2017-ig összesen 1,8 milliárd euró névértékű letelepedési kötvény került kibocsátásra, vagyis ennyivel kevesebb összegben kellett az államnak egyéb devizakötvényt kibocsátania. Ebből 2018-ban 107,5 millió euró névértékű kötvénylejárat esedékes - közölte írásbeli válaszában Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára Demeter Márta, az LMP képviselője kérdésére, hogy a letelepedési államkötvények után mennyit kell visszafizetni az államnak.

Az ötéves lejáratú papírok első szériája után idén kell először fizetnie a költségvetésnek, jövőre pedig 445,5 millió eurónyi összeget kell elutalni. Viszont ez nem jelenti azt, hogy valójában ekkora értékben történt a jegyzés: a zéró kupon kötvények esetében a kibocsátó nem kamatot fizet, hanem a kibocsátáskor névérték alatti áron értékesíti a kötvényt, amelynek lejáratakor a névértékét fizeti vissza. Így az első évben, amikor még 2,53 százalék volt a hozam, valójában csak 94,87 millió euró folyt be a költségvetésbe.

Ez akkor jól jött: az ötéves piacon eladott euró alapú kötvényekre - az Államadósság Kezelő Központ Zrt. - szerint 4,03 százalék volt a kamat, míg egy évvel később ugyanebben a konstrukcióban 3,74 százalék volt a kamat. Az első évben, ha a befolyt összeggel számolunk és a piaci kamatkörnyezettel, akkor 96 millió eurót spórolt az állam, mivel a futamidő év végén jár le, a forint euróval szembeni árfolyamát decemberre 320-ra becsüljük, akkor 3,12 milliárd forintot nyertek a 2013-as jegyzéseken.

Még a második éven is nyert az állam: akkor a névértékből kamatoskamat-számítással származtatott befolyt összeg 398,3 millió euró volt. Ebből aztán 478,62 millió eurót kellett volna kifizetni, ha a piaci hozamszinteken jegyezték volna a kötvényeket. Összesen így a két év alatt 33,12 millió eurót spórolt az állam. Ez nagyjából 10,8 milliárd forintnak felel meg, de valójában ezt soha sem váltották át, végig euróban tartották.

Később viszont óriási bukás lett

A kormány érvelése az volt a letelepedési kötvények mellett, hogy a bevezetéskor Magyarország csak drágán jutott volna euróhoz, így ez egy gazdaságos megoldás volt a devizaszerzésre. Mint a fenti képletből látható, ez az első két évben valóban így volt, utána viszont alacsonyabb hozammal lehetett értékesíteni a piacokon a magyar kötvényeket. De egy furcsa kitétel a törvényben aláásta azt, hogy a jövőben is nyerni lehessen ezen: a jogszabályba beleírták, hogy ugyan a normál ötéves eurókötvényekhez képest 1,5 százalékkal kisebb, de minimum két százalékos hozamot garantált.

A ráfizetés pedig attól jelentkezett, hogy 2015-től jóval alacsonyabb kamatokkal lehetett eladni a sima kötvényeket. 1,3 majd 1, később pedig 0,10 százalékos szinten lehetett jegyezni a magyar euróalapú államkötvényeket. Vagyis a hozmakülönbség már veszteséget termelt. A nyereség pedig szépen lassan elfogyott, amit az első két évben realizáltak.

2017-ben a program leállításának hírére roham indult: ez az időszak, amikor az 1 százalékos hozam is ritka volt az 5 éves papírok piacán. Kínában még hitelre is lehetett magyar letelepedési kötvényt is venni, annyira jó üzletnek számított - az mno.hu korábbi cikke szerint.

Sötét hátterű vendégek

Nem mindenki élt az egyszerűsített letelepedési lehetőséggel, amellyel a kötvény járt - vélhetően épp azért, mert jó befektetésnek számított a piacokon -, de néhány érkező ismert. A Direkt36 cikke szerint így került Magyarországra a szír állampolgárságú Salmo Bazkka, akit az olasz hatóságok azzal gyanúsítanak, hogy egy nemzetközi, pénzmosással foglalkozó bűnszervezet tagja. A másik ilyen szereplő a szintén szír állampolgár Atiya Khoury, aki szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, az amerikaiak szerint ugyanis ő Bassar al-Aszad szíriai elnök egyik legfontosabb pénzembere.

A Magyar Nemzet pedig korábban beszámolt arról, hogy egy karib-tengeri sziget hatóságai által kiállított erkölcsi bizonyítvány alapján tudott letelepedési kötvényt vásárolni egy jogerősen elítélt orosz állampolgár.

A fotó forrása: Shutterstock

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kanri, 2018.07.10 11:11

Nem baj...a lényeg az, hogy a c@gánygyerek viktor kimegy az VB elődöntőre és a döntőn is ott lesz. Gondolom viszi a purdé gyerekét is. Mulassanak jó állami pénzen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2018.07.10 11:09

@krislaci: Kedves nagy tudású barátom . Szíves figyelmedbe ajánlanám , hogy a ballib kormány , amikor felvette az IMF hitelt ,mekkora kamatra is vette fel?? Igazad van a közgazdaságtan tényekkel dolgozik , már ha a közgazdászok tisztában vannak a tényekkel !!! Biztosan iskolázottak voltak a közgazdászok, ezt nem vitatom , csak az eredményt, amit elértek , mármint , hogy csődbe vitték az országot !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.07.10 11:05

@Winter: Sajnos, ezzel a speciális, devizában denominált kötvények kibocsájtásával és különös eljárású értékesítésével Tóniék nem csak a "liberálbolsi álszentségeket", hanem az összes magyar állampolgárt lopták meg, amiért minden demokratikus országban börtön jár. Mi, sajnos, pont nem ilyenek vagyunk. A második bekezdésedben írtak pedig nem is értelmezhetők: a pénzükért (amit kamatostul vissza kell fizetni) mondjuk, nem albérleti jogot, hanem állampolgárságot vettek, az ahhoz tartozó minden jogosultsággal együtt. Kis különbség.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2018.07.10 10:41

@lauda: És mi lett volna, HA találok egy gazdátlan, 5 millió eurót rejtő bukszát?
A "HA" jellegű mondatok az álmodozás, vagy a tudatlanság világába tartoznak. A közgadaságtan tényekkel dogozik. Ez iskolázottságot és hiteles, pontos alapadatokat igényel.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

monica_schuster, 2018.07.09 14:21

az államkötvények megvétele a MO-ra bevándorolni kivánt egyének által az Államháztartás pénzügyi helyzetét javitották, mig az Államkötvények megvétele egyéb költségeket is vont maga után, melyet mint már itt is irták Off-SHORE cégek kapták ugy teher és adomentesen. Szép összeg ami igy összejött egyes bonyolitok számláján,ami persze titok mig az OFF -SHORE országok ezeket az infokat meg nem küldik az illetékes magyar hatóságoknak - ami kormánykézben van . Szoval az adatok titkosak maradnak és adomentesek. Csak ugy informácioként megemlitem, hogy Málta is áruba bocsájtotta az állampolgárság megvételét ugy kb EUR 350000,00/személy, szoval volt kitöl tanulni a letelepedési kötvényekkel kapcsolatosan...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html