Így védekezzen a betörés ellen!

Nyáron az üresen álló lakások, házak komoly kísértést jelentenek a betörőknek, azonban néhány egyszerű szabály betartásával sokat tehetünk az ingatlan védelméért - írta az Aegon Magyarország Zrt.
Napi.hu, 2016. június 20. hétfő, 14:53
Fotó: Reuters

A biztosító 2013-ban azért hívta életre az Aegon Országos Kármegelőzési Programot, hogy segítsen a lakosságnak értékei védelmében, a kármegelőzésben, legyen szó akár meteorológiai károkról, akár betörésekről. A programban a kezdetektől fogva részt vesz az Országos Rendőr-főkapitányság, az Országos Polgárőr Szövetség, valamint a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács.

A biztosítónál 2014 és 2015 között közel 44 százalékkal csökkent a betöréses károk száma: míg 2014-ben 4957 ilyen kárt jelentettek az Aegon ügyfelei, addig 2015-ben már csak 2803-at. A statisztikákból kiderül az is, hogy a betörések 50 százalékát Budapesten és Pest megyében követik el, ezt követi Borsod, Somogy és Fejér megye.

Az Aegonnál bejelentett károk alapján a legnépszerűbb elkövetési mód az ajtó és az ablak befeszítése, betörése, ilyen módszerrel jut be a betörők 71 százaléka a lakásba. A zártörés (11 százalék) és az álkulcs (3 százalék) jóval kevésbé használt módszer, ahogy a két méter felett található nyitott ablakon, ajtón való bejutás is (4 százalék)

A program szakértői összeállítottak egy listán, amelyet a szabadságra utazóknak ugyanúgy érdemes ellenőrizniük, ahogy útitáskájuk tartalmát is:

 

  • Figyeljen oda lakókörnyezetére is, így észreveheti, ha idegenek tűnnek fel, akik talán terepszemlét tartanak, keresik a megfelelő ingatlant, felmérik a lehetőségeket.
  • Ha ismeretlen, lakóknak vélt személyeket lát csomagokkal (doboz, bőrönd, nagytáska, televízió, képek, bútorok.) közlekedni lakóházukban, figyelje meg, hogy melyik lakásból jöttek ki! Próbálja meg személyleírásukat megjegyezni, az általuk használt jármű típusát, rendszámát írja fel!
  • Ha elutazik, kérje meg barátját, ismerősét, hogy rendszeresen ürítse ki a levélszekrényét! Távolléte idejére célszerű a csengőt kikapcsolni, és/vagy időkapcsoló programozásával időnként a világítást, hogy a lakás elhagyatottsága ne legyen könnyen ellenőrizhető!
  • A közösségi médiában megosztott információk is ötletet adhatnak a lopások, betörések elkövetéséhez. A betörések elkerülése érdekében csak akkor osszunk meg utazásunkról képeket, pontos információkat, ha biztosak vagyunk benne, hogy azokat valóban csak a szűk baráti körünk látja, vagy halasszuk az élménybeszámolót a visszaérkezésünk utánra.
  • Ne hagyjon a kertben szerszámokat, létrát, mert ezeket eszközként használhatják fel a betörők a behatoláshoz!
  • Törekedjen arra, hogy a bejárati ajtón legyen több ponton záródó és több csapos korszerű biztonsági zár. Ugyanakkor az ajtószárny is legyen kellően szilárd, az ajtó pánt pedig kiemelés gátlóval ellátott.
  • A biztonságot fokozza a modern elektronikus jelző-riasztó berendezés, mely a cselekmény megkezdésének pillanatában jelzést ad a távollévő tulajdonosnak, illetve a reagálásra képes vagyonvédelmi vállalkozás diszpécserének.
  • Ne tartson otthon a szükségesnél nagyobb összegű készpénzt! Az értékesebb tárgyakat lehetőség szerint zárja el falba rögzített széfbe.
  • Készítsen házi leltárt, melyben rögzíti ingóságai, műszaki cikkei, műtárgyai jellemzőit, méreteit, gyártási számait, melyek pontos beazonosítást tesznek lehetővé a későbbiekben (érdemes fényképfelvétellel kiegészíteni a leltárt).

HOZZÁSZÓLÁSOK