Felértékelődik az országos tévék és szatellitcsatornáik szerepe

"A tv-piac tavaly érte el a mélypontot, így előrejelzésünk szerint idén már 4-5 százalékos növekedés várható" − mondta Simon Zsolt, a Tv2-t működtető MTM-SBS Zrt. vezérigazgatója, aki szerint 2012-ben olyan mértékű volt a visszaesés, ami veszélybe sodorta egyes márkák, termékek terjesztését is, ezért jövőre a márkaépítés mellett a televízió szerepet fog kapni a trade marketingben is (a marketing új területe, amely nem csupán közvetlenül a fogyasztóra, hanem a kereskedőre is fokuszál). Bizonyos kategóriák növekedése mellett (mint például vény nélküli gyógyszer, e-kereskedelem, szolgáltatás) a kkv-k televízióban való megerősödését várja a szakember, a viszonylag alacsony tv-hirdetési árak új hirdetőket vonzanak majd be, korábban nem látott lehetőségeket kínálva − tette hozzá.

Az országos tévék és szatellit­csa­tornáik szerepe felértékelődik, mivel komoly programinvesztícióra és kiszámítható teljesítményre csak a két nagy tévés csoport képes. A spotok mellett várhatóan nagy hangsúlyt kapnak az integrált kommunikációs megoldások, amelyekhez az országos tévék által kínált helyi gyártású műsorok nyújtják a legtöbb lehetőséget. Ennek köszönhetően beindul a piac koncentrációja, így az országos tévék és holdudvaruk piaci növekedését várják. A két nagy televízió terjesztési piacra való belépése, új csatornáik beindítása a piacon már jelen lévő csatornák számának csökkenését, a kábelkínálat tisztulását vonja majd maga után, ami középtávon jelentősen behatárolja a kábelcsatornák nagy részének reklámpiaci lehetőségeit.

Konszolidáció előtt a tévés szegmens

A televíziós reklámpiac ötszázalékos csökkenésére számít idén az RTL Klub − mondta lapunknak Kolosi Péter, a csatorna programigazgatója, aki nem számít arra, hogy jelentősebb csatorna jelenne meg a televíziós piacon. Kolosi szerint a piac már ma is nagyon telített, ezért előbb-utóbb el kell indulnia egy konszolidációs folyamatnak, s e téren jelentős lépés volt, hogy az RTL tavaly megvásárolta az IKO-csatornákat. (A csomagba tartozik a Cool, a Film+, a Film+2, a Reflektor, a Prizma, a Sorozat+ és a Muzsika TV).

Szintén az elmúlt év egyik nagy lépése volt az RTL II elindítása, idén pedig az új csatorna megerősödé­sét várja a szakember. Az RTL idei nagy újítása, hogy januártól együtt értékesítik az RTL II, a Cool és a Film+ reklámidejét, s ezeken a csatornákon ugyanabban az időben ugyanazokat a reklámokat sugározzák. Ezáltal (miközben a néző három, egyenként néhány százalékpontos közönségarányú csatornát néz), ez a megoldás a hirdető számára olyan, mintha egy 10-11 százalékos közönségarányú televízión helyezné el a reklámokat, vagyis a spot "erősebb", mint bármely kábeles csatornán külön-külön.

Az RTL Klub ugyan csak a hónap végén mutatja be a piacnak és a sajtónak az idei újdonságait, Kolosi annyit elárult, hogy a fő csatorna mellett − ahol egy újabb napi sorozatot is indítanak, Éjjel-nappal Budapest címen − a kábeles csatornákon is várhatóak újdonságok. Kolositól azt is megtudtuk, hogy az RTL Klub és a TV2 csoport versenyében nem számít az idén különösebb változásra a korábbi évekhez képest, az RTL továbbra is megőrzi majd egyértelmű piacvezető pozícióját.

Idén a rádió nagyobb szeletet hasít ki a reklámtortából

A magyarországi reklámpiac idén tovább csökkenhet vagy jobb esetben stagnálhat − mondta Turi Árpád, a Class FM vezérigazgatója, aki emlékeztetett arra, hogy egyes kutatások szerint az amerikai és a távol-keleti piacon növekedés várható 2013-ban, ezekhez képest Európában kisebb mértékű gyarapodás lehet, míg Kelet-Közép-Európában csökkenést prognosztizálnak a kutatók. Erre vonatkozó előrejelzések már érkeztek a televíziós piacról − tette hozzá Turi. A jelentős lapkiadó vállalkozások esetében pedig az lehet a legfőbb kérdés, hogy mennyire tudják az online-ra terelni a hirdetőket.

A rádiós piacon viszont a korábbiakhoz képest ma már kevesebb a kérdőjel, mint korábban − folytatta Turi, aki szerint konszolidálódni látszik a piac, bár egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a Neo FM frekvenciájával. A novemberben megalakult Magyar Rádiós Médiaszolgáltatók Egyesületének érzékelhető pozitív hatása lehet a piacra − tette hozzá Turi, aki egyben az egyesület elnöke is. A szervezet fő célja az iparági integráció segítése, a piaci szereplők érdekképviselete és érdekérvényesítése, legfontosabb feladata pedig a rádiós hallgatottságmérés körül kialakult helyzet megnyugtató rendezése. (Az egyesület által meghirdetett hallgatottságmérési pályázatot a TNS Hoffmann Kft. és a Mediameter nyerte meg.) Turi várakozásai szerint idén fejlődni fog a rádiós piac és százalékosan nagyobb szeletet hasít ki a reklámtortából. Azt is megjegyezte, hogy miközben a Class FM továbbra is meg akarja tartani piacvezető pozícióját, felelősségteljes szereplője kíván lenni a rádiós piacnak.

A 2011-es 492,25 milliárd dollár után tavaly már 518,78 milliárdos volt a globális reklámpiac − idézi a Marketing & Média az eMarketer előzetes adatait. Az idén tovább bővül a reklámköltés és a társaság prognózisa szerint a következő években is fejlődésre lehet számítani, így 2016-ra már 628 milliárd dollár fölötti lehet a hirdetési piac. A legdinamikusabban Latin-Amerikában nő majd a hirdetési költés az idén, a térségben várhatóan 10 százalékos lesz a növekedés. Kelet-Európában 8 százalékos, míg Ázsiában 7,9 százalékos bővülést jósolnak 2013-ra az eMarketer szakértői. A nagyobb piacokat vizsgálva Oroszország és Kína is meggyőző teljesítményt nyújthat az idén, az előbbi országban 13, míg a távol-keleti államban 12 százalékos növekedés várható a reklámköltésben 2013-ban az előző évhez képest. Az Egyesült Államokban 3,4 százalékos bővüléssel számolnak az eMarketer kutatói, míg az európai piacok közül az Egyesült Királyságban 3,5, Németországban pedig 1,8 százalékos növekedést jósolnak.

Mérséklődhet a print zsugorodása

Összességében lassuló csökkenési tendenciát vár az idei évre a Sanoma Media Budapest − mondta Szabó György vezérigazgató. A médiapiac szempontjából annak nincs különösebb jelentősége, hogy stagnál vagy csekély mértékben emelkedik a magyar gazdaság, mert a médiapiac plusz/mínusz egy százaléknyi GDP-eltérésre még nem reagál − folytatta a vezérigazgató, aki azt is hozzátette: továbbra is igaz, hogy a válságadók összege nagyobb, mint az egész hirdetési piac nagysága, ami jól jellemzi a médiagazdasági állapotokat.

A cég várakozásai szerint a print- és a televíziós piac zsugorodása már enyhülni fog 2013-ban. A zsugorodás mértéke már nem fogja elérni a 2012-es csökkenés mértékét, különösen szerencsés esetben még egy általános stagnálás is elképzelhető. Vagyis az idei tendencia a tavalyihoz képest várhatóan pozitívabb lesz, mint volt 2012-ben.

Az online hirdetési piac idén is érezhetően nőni fog, amiből a nagy nemzetközi szereplők mellett várhatóan a hazai online cégek is részesülnek. Az online költések emelkedése mellett továbbra is robbanásszerű bővülést lát a Sanoma Media Budapest a mobilhirdetési piacon, ami akár a tavalyi három-négyszeresére is nőhet. A Sanoma olyan mértékben gyorsuló növekedést sem zár ki, aminek eredményeként a mobil a teljes online piac tíz százalékát is megközelítheti a jövő év végére.