Egyedüli érvényes ajánlattevőként a sárvári székhelyű Misszió Tours Kft. nyerte meg a Rákóczi Szövetség közbeszerzési eljárását, amit a külhoni magyar fiatalok anyaországi utazásainak szervezésére írtak ki, 11 hónapra, nettó 145 millió forint keretösszegben - derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből (TED). (A Kárpát-medencei magyarság támogatására létrehozott Rákóczi Szövetség nagyrészt állami, illetve állami vállalatok dotációjával működő közhasznú szervezet.)

A Rákóczi Szövetség a közbeszerzést - a kiírás szerint - a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságához benyújtott Diaszpóra Program keretében kívánja finanszírozni. A szervezet a diaszpórában és a szórványban élő magyar fiataloknak szervez anyaországi kirándulásokat, 2018-ban összesen legfeljebb 1200 fő részére. Az utazásszervezés (ami a szállás, étkezés és személyszállítás megszervezését jelenti) teljesítésének helye: Magyarország, Románia, Szlovákia, Szlovénia és Szerbia.

A céggel február 16-án írták alá a keretmegállapodást (ami az 50 százalékos, nettó 72,5 milliós opcióval 145 millió forint keretösszegre szól). A Misszió Tours főként zarándokutakat szervez, többek közt - évek óta - a csíksomlyói búcsúba a Boldogasszony zarándokvonattal és a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándokvonattal, a MÁV-Start Zrt.-vel együttműködésben - derül ki az utazási iroda honlapjáról.

A Rákóczi Szövetség korábban is a Misszió Toursszal utaztatott. A vállalkozás szintén egyedüli pályázóként, versenytárs nélkül nyert a Határtalanul program keretében 2016 novembere és 2017 júniusa közötti utazások megszervezésére kiírt közbeszerzésen, nettó 176 millió forint keretösszegben (a keretet a lejárat előtt megemelték 162 millió forintról 14 millió forinttal). Szintén a Határtalanul program keretében egyedüli ajánlattevőként nyert a cég a Rákóczi Szövetség 2016. október 17. és november 6. közötti, legfeljebb 320 fő részére meghirdetett utazásszervezési közbeszerzésén, nettó12,2 millió forintért. A cég 2016 novemberében egy négymilliós megrendelést is elnyert, egyedüli pályázóként.

A két szigetszentmiklósi és egy sárvári magánszemély tulajdonában lévő, jelenleg tíz főt foglalkoztató Misszió Tours nettó árbevétele 2016-ban 73 millió, 2015-ben 56 millió, míg 2014-ben 46 millió forint volt, az éveket 16, 11 és 15 millió eredménnyel zárta - a Céginfo.hu adatai szerint. (A Misszió Tours egyik tulajdonosa vezeti a tavaly szeptemberben alapított Via Sacra Zarándok Utazási Iroda Kft.-t, amely keresztény zarándokutakra szakosodott.)

A képen a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony zarándokvonat utasai a székelyföldi gyimesbükki vasútállomáson 2017. június 2-án. Forrás: MTI Fotó/Balogh Zoltán.