Indul az újabb brókerper

Vádat emelt a Fővárosi Főügyészség a Fortress-ügyben - adta hírül a szervezet.
Napi.hu, 2016. június 20. hétfő, 10:44
Fotó: Napi.hu

A vádirat szerint az 52 éves vádlott 2012-2014 között egy fiktív cég képviseletében eljárva, nem létező befektetési lehetőséget kínálva legalább 2.072 személyt tévesztett meg és bírt rá arra, hogy különböző pénzösszegeket bocsásson rendelkezésre, amelynek egy részét ezután saját céljaira fordította.

A vádirat lényege szerint a vádlott 2012. évet megelőzően elhatározta, hogy magát egy a valóságban nem létező cég képviselőjének kiadva, a nem létező társaság nevében valótlan befektetési lehetőséget kínál, és ehhez egy széles körű üzletkötői hálózatot épít ki.

Ennek megfelelően a vádlott még 2010-ben készített egy honlapot, amely úgy mutatta be a fiktív céget, mint a világ egyik vezető nemzetközi biztosítási és befektetési szervezetét, melynek tagvállalatai a világ számos országában a személy-, élet- és vagyonbiztosítások valamennyi területével, valamint a pénzügyi szolgáltatások széles körével foglalkoznak. A honlap szerinti tájékoztatás nem volt valós, az azon elhelyezett információk a befektetni kívánó személyek megtévesztését szolgálták. A vádlott a honlap létrehozásán túl, befektetők toborzása céljából előre meghirdetett időpontokban előadásokat is tartott egy budapesti irodaházban.

A vádlott üzletkötői hálózat kialakítása céljából rábírta több ismerősét arra, hogy az általa kínált befektetési termékek értékesítéséhez neki - jutalék ellenében - segítséget nyújtsanak. A befektetési lehetőségek hirdetésére, üzletkötők toborzására és képzésére, valamint ügyfelek felkutatására és a szerződések megkötésére egy Kft.-t működtettek. A Kft. több száz üzletkötőt alkalmazott és képzett ki a vádlott iránymutatásai alapján.

A vádlott a befektetők által befizetett pénzösszegeket a valóságban nem fektette be pénzügyi eszközökbe, szándéka kizárólag arra irányult, hogy az így megszerzett pénzt saját céljaira fordítsa. A vádlott a szerződést kötő személyek egy részének a lejáratkor esedékes tőkét és/vagy hozamot a későbbi befektetők által befizetett pénzből kifizette, azonban ezzel is csupán az volt a célja, hogy fenntartsa a befektetési tevékenység valós voltának látszatát, egyúttal a tényleges szándékát leplezze.

A vádlott a vád szerinti cselekményeivel a különböző sértetteknek összesen mintegy 7,5 milliárd forint kárt okozott. A vádlott segítői, illetve az üzletkötők nem voltak tisztában a vádlott jogtalan haszonszerzési szándékával és azzal sem, hogy az ügyben szereplő cég egy nem létező vállalkozás.

A Fővárosi Főügyészség 928 oldalas vádiratában a férfit 2072 rendbeli csalással, valamint emellett pénzmosással is vádolja. A vád tárgyává tett bűncselekmények büntetési tételének felső határa 15 évig terjedő szabadságvesztés - közölte Ibolya Tibor fővárosi főügyész

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.06.20 17:25

A kétezer áldozat nagyon sok.
Ennyi tehetős buta ember van nálunk?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.06.20 14:40

Tehát 7,5 ezer millióért jár max.15 év. Kínában a sikkasztó polgármesternek azonnal kivégzés jár. Akkor hol a demokrácia?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html