Indulhat a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása

A jövő hét elején megkezdődhet a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása - egyebek között ezt tartalmazza az a válaszlevél, amelyet Lázár János írt Boldog Istvánnak, a térség fideszes országgyűlési képviselőjének.
MTI-Eco, 2014. december 10. szerda, 19:19
Fotó: Napi.hu

A válaszlevél előzménye, hogy Boldog István írásban fordult segítségért a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez, hogy a tiszaföldvári Tisza Takarékszövetkezet működésének felfüggesztése miatt bajba jutott betétesek minél hamarabb megkaphassák a pénzintézetben tartott pénzüket.

Lázár János az MTI-hez is eljuttatott válaszlevélben azt írja: kedden azonnali egyeztetést hívott össze az érintett állami szervek vezetőivel a betétesek lehető leggyorsabb kártalanítása érdekében. A megbeszélésen a Miniszterelnökség szakállamtitkársága, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzetgazdasági Minisztérium illetve az Országos Betétbiztosítási Alap olyan sürgősségi megoldást dolgozott ki, amelynek köszönhetően a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása már a jövő hét elején megkezdődhet, így a Tiszazugban élő polgárok még karácsony előtt hozzájuthatnak jogos követeléseikhez.

A miniszter válaszában arra is kitér, hogy a Tisza Takarékszövetkezetnél korábban lefolytatott szakértői vizsgálat súlyos működési szabálytalanságokat tárt fel, és ezek komoly veszélyt jelentettek mindazokra, akik anyagi erőforrásaikat a pénzintézet gondjaira bízták.

A Tisza Takarékszövetkezet korábbi vezetése a válaszlevél szerint nemcsak törvényt sértett, hanem saját tagságát is félrevezette. Számviteli trükkök sorozatát vetették be a 2013-as mérlegadatok kozmetikázására, mialatt a pénzintézet súlyosodó tőkeproblémái fizetőképességét veszélyeztették. A kilátástalan állapotot nem könnyítette meg, hogy míg több mint 10 ezer betétes helyzete vált bizonytalanná, a korábbi elnök-ügyvezető 52 millió forintos végkielégítést vett fel - írta a miniszter.

Magyarország kormánya nem hagyja cserben a Jász-Nagykun-Szolnok megyében, döntően a Tiszazugban élő polgárokat, és nem engedi, hogy egy takarékszövetkezet vezetőinek felelőtlen tevékenysége miatt családok ezreinek napi megélhetése veszélybe kerüljön - fogalmazott Lázár János a képviselőnek küldött válaszlevelében.

A Magyar Nemzeti Bank múlt pénteken közölte, hogy visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét, miután a betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a pénzintézetet. A takarékszövetkezetnél meglévő betéteseket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a jogszabályok adta határidőn belül 100 ezer eurós összeghatárig (több mint 30 millió forintig) kártalanítja. A betéteseknek egyelőre nincs teendőjük, az OBA tájékoztatást nyújt majd a kifizetésekről - közölte a jegybank.

Az MNB tájékoztatása szerint a Takarékbank Zrt. vizsgálata olyan súlyos hiányosságokat tárt fel a takarékszövetkezetnél, hogy az SZHISZ a betétesek biztonsága érdekében kizárta integrációs rendszeréből.

A takaréknak a szeptember végi adatok szerint 10 860 betétese van, működési területe jellemzően Jász-Nagykun-Szolnok megye és környéke.

HOZZÁSZÓLÁSOK