A júniusi index 0,1 százalékponttal alacsonyabb a májusi értéknél (55,2). Június összességében átlag alatti hónap volt a korábbi években (az 1995 óta mért hosszú távú átlag értéke 52,0; a júniusoké 51,8). Az elmúlt három évben azonban a júniusi átlag e feletti, 51,9 pont volt. Az idei érték a harmadik legmagasabb júniusi érték 1995 óta.

A Beszerzési Menedzser Index komponensei

  • A termelési mennyiség indexe csökkent májusi értékéhez képest, de egy havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi hatodik hónapja. A mostani érték kiemelkedőnek számít, az elmúlt 20 évben csak négyszer volt magasabb az index értéke júniusban.
  • Az új rendelések indexe enyhébben nőtt, és a mostani így a harmadik legmagasabb júniusi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya magasabb lett, és felülmúlja az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, valamint az elmúlt három év átlagát is.
  • A júniusi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett májushoz képest, de az ütem rendkívül enyhe. A korábbi júniusi értékeket nézve az idei a hatodik legalacsonyabb érték. Az index értéke hetven hónapból hatvanötször volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa. Utoljára 2013 márciusában és 2015 áprilisában volt 50,0 pont felett az index értéke.
  • A vásárolt készletek egy hónap szűkülés után második hónapja tovább növekedtek. Az idei júniusi érték az elmúlt húsz év értékei alapján átlag feletti, és a hetedik legnagyobb júniusi. 2012-ben nyolc alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2013-ban kilencre emelkedett, amit 2014-ben is tartott. Idén eddig öt hónapnál járunk.
  • 2013-ban a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. Május-július között folyamatosan visszaesést mértünk, majd decemberben is 50,0 pont alá csökkent az index értéke. 2014 januárjától azonban csak a 2014 májusi és az idei áprilisi érték jelzett enyhe csökkenést. Az e havi érték további növekedést jelez. Értéke alacsonyabb lett májushoz képest, és a hetedik legmagasabb júniusi 1995 óta.