A Napi Gazdaság szerdai számának cikke

Nem néz új helyzet elé az Opel szentgotthárdi gyára, amikor 800 fővel gyarapítja munkavállalói számát, hiszen az üzemben a kilencvenes évek végén dolgozott már 1100 fő és a létszámot túlnyomórészt a régióból tudták biztosítani - mondta lapunknak Légrádi Edit, a General Motors Powertrain - Hungary Kft. szóvivője. A létszámbővítés egy-két éven belül kezdődik, felfutása folyamatos lesz, körülbelül évi 150-200 fős igénnyel.

A jövőben szeretnék a vállalat imázsát tovább erősíteni, ezért hangsúlyosabb jelenlétet terveznek a munkaerő-gazdálkodáshoz kapcsolódó fórumokon. A vállalat nyitott arra is, hogy távolabbról jelentkezőkkel dolgozzon együtt, hiszen nagy hangsúlyt helyeznek a minőségi munkaerőre, a gyártósorokon ugyanis háromféle termék készül majd felváltva, ami újdonságnak számít az autóiparban.

Jelenleg 640 fős az állomány, a dolgozók körülbelül a város 30 kilométeres "félkörzetéből" érkeznek (a határon túlról nem). Az adminisztrációs területeken dolgozók akár távolabbról, Zalaegerszegről, Szombathelyről is bejárnak Szentgotthárdra.

Az Audi minden telephelyi döntésénél több szempontot mérlegel, ezekben természetesen nagy szerepet játszik a munkaerőpiac kérdése. Az ezzel kapcsolatos elemzéseket most is elvégezték a társaság szakemberei, így meg vannak győződve arról, hogy a szükséges munkaerő rendelkezésre fog állni - mondta lapunknak Czechmeister Mónika, az Audi Hungaria Motor Kft. kommunikációs vezetője. (A német autógyártó a napokban jelentette be, hogy a gyártás bővítése miatt a cég 1800 fővel növeli jelenleg 5800 fős létszámát.) Nemcsak a régióban, hanem országos szinten is toboroznak majd - közölte Czechmeister Mónika -, de szóba kerülhet akár az országhatáron túli képzett szakemberek felvétele is.

A magyar Audi vállalat iránt 1993-as alapítása óta nagy az érdeklődés a munkavállalók részéről, a cég maga is tesz annak érdekében, hogy hosszú távon biztosítsa a munkaerő-utánpótlást. Évek óta együttműködnek az ország több műszaki egyetemével, a győri Széchenyi Egyetemen többek között német nyelvű tanszék működését is támogatják.

A szakmunkásképzés terén a város számos oktatási intézetével dolgoznak együtt, egyebek között a Lukács Sándor Szakképző Intézettel, ahol a vállalat által kidolgozott és szakképzési jegyzékbe felvett új szakmákat is oktatják. Évente több mint száz szakmunkástanuló tanulhat a gyárban működő oktatási központban, legutóbb több mint 50 főt vettek fel közülük.