Ismét nemet mondtak az amerikai multinak

Az amerikai Pfizer gyógyszergyártó hétfőn megerősítette, hogy januárban vételi ajánlattal kereste meg az Astra Zeneca brit gyógyszeripari csoportot, amelynek szombaton ismét ajánlatot tett, de ezúttal is kikosarazták.
MTI-Eco, 2014. április 28. hétfő, 09:07
Fotó: Reuters

Az egyelőre csak egyoldalúan elképzelt ügylet értéke egyes számítások szerint meghaladhatja a 60 milliárd fontot (23 ezer milliárd forint).

A brit gyógyszeripari cég részvénye pénteken 40,80 fonton zárt a Londoni Értéktőzsdén (LSE). Ennek alapján az Astra Zeneca piaci tőkeértéke jelenleg 51,5 milliárd font. A Pfizer piaci tőkeértéke a New York-i Értéktőzsdén forgalmazott papírjainak árfolyama alapján mintegy 190 milliárd dollár.

A Pfizer-Astra Zeneca tranzakció lenne minden idők legnagyobb értékű vállalati felvásárlása a brit gazdaságtörténetben. A világszerte 50 ezer alkalmazottat foglalkoztató Astra Zeneca a tizedik legnagyobb brit vállalat.

A New York-i székhelyű Pfizer az elmúlt években több nagy értékű akvizíciót is végrehajtott. Legutóbb 2009-ben vásárolta fel 68 milliárd dollárért Wyeth nevű amerikai riválisát, a Warner-Lambert 2000-ben lezajlott 93 milliárd dolláros felvásárlási ügylete pedig az egyetemes gazdaságtörténet egyik legnagyobb vállalati akvizíciója volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK