Egy éven belül másodszor is elmarasztalta és bírsággal sújtotta a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) az Országos Egészségbiztosítási Pénztárt (OEP) vénytendere miatt. Ismét rendkívüli sürgősségre hivatkozva, hirdetmény közzététele nélküli (nem nyilvános) közbeszerzésen állapodott meg a régi-új nyertes Szenzor Kft.-vel - mintegy 75 millió darab vény legyártására és szállítására, augusztus 27-től december 31-ig tartó időszakra, bruttó 117,75 millió forintért - derül ki a KD honlapján közzétett határozatból. Az eljárás érdekessége, hogy azt egy korábbi nyilvános, fedezethiány miatt eredménytelenített tender után bonyolította le az OEP, s az új eljáráson a két meghívott pályázó, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt. (a volt Állami Nyomda) és a Szenzor ajánlatáról ugyan elkészítette az összesítést a egészségpénztár, de azt nem küldte el a cégeknek, ennek ellenére másnap már szerződést is kötött a kiválasztott Szenzorral.

A közbeszerzés ajánlatairól készített összesítés és annak elküldése az ajánlattevőknek helyettesíti, illetve váltotta fel a korábbi szabály szerinti eredményhirdetést, így a törvény szerint a szerződéskötésre csak az összesítés elkészítése után kerülhetett volna sor. A KD szerint ugyanakkor a jogalapja sem állt fenn a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásnak, amit az OEP választott, ugyanis nem igazolta, hogy a rendkívüli sürgősséget indokló körülmények nem eredhetnek a mulasztásából, tekintettel arra, hogy az ajánlatkérő kötelessége biztosítani a fedezetet a beszerzéséhez.

Nem volt elég pénz

Az első, nyílt eljáráson az OEP még az idei utolsó negyedévre, valamint 2014 egészére vonatkozóan szerzett volna be 309,5 millió (a 20 százaléknyi opcióval 371,4 millió) orvosi és szemészeti vényt. A júniusban indított közbeszerzést azonban a magas árajánlatok miatt, fedezethiányra hivatkozva eredménytelennek nyilvánította. Majd augusztus 14-én rendkívüli sürgősségre hivatkozva elindította a hirdetmény nélküli, tárgyalásos eljárását csak az idei igények teljesítésére, a két nyomda meghívásával. A sürgősség oka az volt, hogy az előző vényszállítói szerződése augusztus 31-ével hatályát veszti. A Szenzor bruttó 117,75 milliós, míg az ANY 122,87 millió forintos árajánlatot tett.

A jogsértésekre és arra, hogy a szerződést már aláírta a Szenzorral az OEP, a jelenlegi döntőbizottsági gyakorlatban magasnak számító, 3 millió forintos bírságot szabott ki a KD. (A döntőbizottság elnöke hivatalból indított jogorvoslati eljárást a hirdetmény nélüli közbeszerzés miatt.)

A Szenzor nyert a kormányváltás óta mindig

Az OEP ugyanígy járt el idén tavasszal is, a KD akkor is elmarasztalta és megbírságolta a vénybeszerzése miatt: megsemmisítette a nyílt eljárás egy szakaszát és 500 ezer forint bírságot szabott ki. (Ezen a Szenzort másodszorra hirdették ki győztesnek, először az ANY Biztonsági Nyomdát választották nyertesnek, majd érvénytelenítették ajánlatát.) Ezt követően eredménytelenítette a nyílt eljárást az OEP és egy új - előre nem látható okból előállt, rendkívüli sürgősségre hivatkozva - hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos eljáráson választott beszállítót négy hónapra: április közepén, bruttó 125,1 millió forintért a Szenzorral állapodott meg.

A Szenzor győzött az OEP 2012-es, egy évre szóló vénytenderén is, bruttó 285,3 millió forintos ajánlattal. A cég nyerte meg a 2011 januárjáról 14 hónapos időtartamra szóló beszerzését is, 278,1 millió forintért. A Szenzor ekkor váltotta fel a korábbi vénybeszállító Állami Nyomdát. A piacon szinte csak e két társaság tevékenykedik hosszú évek óta.

A Szenzor nyertes vénybeszerzései
(hatály, millió forint)
2013. aug.-dec.117,7
2013. máj.-aug.125,1
2012. márc.-2013. márc.285,3
2011 jan.-2012. febr278,1
Forrás: Napi-gyűjtés,TED