Itt a jó hír a kormánynak: zöld utat kapott az EU-tól Paks

Az Európai Bizottság zöld utat adott a paksi beruházásnak - derül ki a testület közleményéből.
Szabó Zsuzsanna, 2017. március 6. hétfő, 11:59
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság (EB) befejezte a magyarországi paksi két nukleáris reaktorra vonatkozó beruházás állami támogatásának vizsgálatát, melynek során ugyan megállapította, hogy a Paks 2. beruházáshoz nyújtott pénzügyi támogatás állami szubvenciót tartalmaz, a testület azonban mégis zöld utat adott a létesítmény megépítésnek (ahogy arra már kiszivárogtatott információk alapján lehetett számítani), de annak fényében, hogy a magyar kormány elkötelezte magát amellett, hogy korlátozza a piaci folyamatokban bekövetkező torzulásokat.

Magyarországnak az uniós szerződések alapján joga van a Paks 2. megépítéséhez - mondta a bizottság közleménye szeirnt Margrethe Vestager versenypolitikáért felelős uniós biztos, aki ugyanakkor hozzátette, "a bizottság feladata annak biztosítása, hogy az állami támogatás következtében az energiapiacon jelentkező versenytorzulás a lehető legkisebb mértékű legyen."

A biztos szavaiból kiderül, hogy a magyar kormány jelentős kötelezettségeket vállalt, ami lehetővé tette a bizottság számára a beruházás jóváhagyását az uniós állami támogatási szabályok alapján.

A két új paksi reaktor megépítésének célja, hogy az 1980-as években készült, jelenleg a magyar belföldi villamosenergia-termelésének mintegy 50 százalékát biztosító négy reaktort két újjal váltsák ki. Magyarország véleménye szerint Paks 2. megépítésére szükség van a leépítésre kerülő kapacitások helyettesítése és az új termelési kapacitások iránti igények kielégítése miatt.

A tagállamok szabadon dönthetnek

A bizottság a közleményében felhívja a figyelmet, hogy az uniós szerződések értelmében a tagállamok szabadon határozhatják meg energiaszerkezetüket, és dönthetnek a nukleáris energiába való beruházás mellett. A brüsszeli javaslattevő-végrehajtó testület feladata annak biztosítása, hogy amikor közpénzeket használnak fel vállalkozások támogatásához, ez az egységes piacon belüli verseny fenntartására hivatott uniós állami támogatási szabályokkal összhangban történjék.

A bizottság vizsgálata megállapította, hogy a magyar állam a beruházása vonatkozásában a magánberuházók számára elfogadható mértéknél alacsonyabb megtérülési rátát fogad el. A beruházás tehát az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 107. cikkének (1) bekezdése értelmében állami támogatást tartalmaz. Az említett szabályok szerint az állami támogatás akkor hagyható jóvá, ha a kitűzött célokra korlátozódik és azokkal arányos.

Magyarország bizonyította

Az EB szerint Magyarország bizonyította, hogy az intézkedés nem okoz indokolatlan torzulást a magyar energiapiacon és számos jelentős kötelezettséget vállalt a verseny potenciális torzulásainak korlátozása érdekében:

  • A Paks 2. működése túlkompenzációjának elkerülése érdekében a Paks 2. által elért esetleges nyereség kizárólag Magyarország befektetésének megtérítésére vagy a Paks 2. normál üzemeltetési költségeinek fedezésére fordítható. A nyereség további termelési kapacitás megépítésébe vagy megvásárlásába történő újrabefektetése nem lehetséges.
  • A piaci koncentráció megelőzése érdekében Paks 2. funkcionálisan és jogilag független lesz a paksi atomerőmű üzemeltetőjétől (jelenleg a Magyar Villamos Művek Zrt.) és annak bármilyen esetleges jogutódjától vagy más állami tulajdonú energetikai vállalatoktól.
  • A piaci likviditás biztosítása érdekében a Paks 2. teljes villamosenergia-termelésének legalább 30 százalékát nyílt villamosenergia-tőzsdén értékesíti majd. A Paks 2. a teljes villamosenergia-termelésének fennmaradó részét objektív, átlátható és megkülönböztetésmentes módon, árverések útján fogja értékesíteni.

A bizottság a fentiek alapján az uniós állami támogatási szabályok értelmében jóváhagyta az intézkedést, mivel a támogatás összege a kitűzött célok eléréséhez szükséges mértéket nem haladja meg és azokkal arányos, míg az állami támogatásból eredő versenytorzulást minimálisra mérséklik - olvasható a közleményben.

A magyroknak nem igazán tetszik
A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, január végén, 1503 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatásban vizsgálta a paksi atomerőmű esetleges bővítésének megítélését. A megkérdezettek többsége szerint a beruházás költséges, túlzott méretű adósságot jelent az ország számára. A megkérdezettek többsége azt is gondolja, hogy az Oroszországgal történt megállapodás összességében kedvezőtlen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

V0LE, 2017.03.08 17:29

@krix: A magyar cikk termeszetesen hazudik, mivel a nemetek nem akarjak leallitani a szeleromuveket, csak az uj parkok telepiteset fogjak vissza.

Mellesleg az eredeti cikken latszik, hogy az illeto elegge elfogult es a szeneromuveket preferalja. Ebbol a szempontbol mondjuk az USA -ban jobb a helyzet, de Mo -on peldaul eleg nagy problemakat okozott a szmog, talan meg te is emlekszel, te tarjani zseni :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2017.03.08 17:12

@George Lukacs: jaaajjjj , te és a kultúra !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krix, 2017.03.08 16:41

http://dailycaller.com/2016/07/05/germany-to-halt-construction-of-offshore-wind-farms/
http://magyaridok.hu/kulfold/nemetorszag-le-akarja-allitani-tengeri-szelfarmjait-1472023/

"Már 2016-ban dollárok százmillióit fizette ki a német kormány, hogy a szélfarmok ne működjenek, és így enyhítsék az általuk okozott károkat."

Jaj-jaj, mi lesz veletek libsibolsik, már az utolsó végváratok is recseg!
:D

A végén még kénytelenek lesznek megvenni a paksi áramot!
:D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

George Lukacs, 2017.03.08 12:32

@lauda:

Milyen erősen megmutatja ez, miben gyökerezik, honnan is jön a Fidex-támogatók kultúrája.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.03.08 12:18

@tegnaputan: "Vásárlóerő porításból is Magyarország az EU olcsóbb feléhez tartozik, ha áramról van szó. "

Hacsak nem valamelyik árampiaci szereplőt nem kell adóforintokból támogatni... mint mondjuk egyre több vízművet és egyéb közszolgáltatót.

Éljen a nyomorba döntő rezsicsökkentéses m.rhaság!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html