Itt a magyar milliárdos legújabb nagyszabású ötlete

Demján Sándor egyszerűen áttolná a múzeumi negyedet a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdazónába - a negyed így kisebb lenne, de sokkal kevesebbe is kerülne, és megmaradhatna a Városliget zöldje - értesült a Népszabadság.
Napi.hu, 2015. október 6. kedd, 10:08
Fotó: Napi.huNémeth András Péter

A lap szerint Lázár János miniszter augusztusban dobta be a Városliget megújításáról szóló vitába a Nyugati pályaudvar mellett futó Podmaniczky utca vasút felé eső oldalának hasznosítását. Akkor még csak annyi hangzott el, hogy zöld sávot alakítanának ki ezen a területen, és összekötnék a megújuló ligettel, így nyugtatva a zöldért aggódókat.

Majd egy hete Lázár tovább ment. Legalábbis így lehet értelmezni, hogy azt mondta, nemzeti infrastruktúra-fejlesztési programot kellene indítani, különös tekintettel Budapestre, ahol szimbolikus értékű gigaberuházásokra lenne szükség.

A két párhuzamosan futó gondolat most Demján Sándor nagyvállalkozó elképzelésében ért össze. A Népszabadság birtokába jutott számításokból kiderül, hogy a Liget projekt mellett futó, azt esetleg részben vagy akár egészben kiváltó beruházás valamivel több mint 55 milliárd forintból kihozható - míg a Városligetbe tervezett múzeumi negyed költségét előzetesen 140-150 milliárdra becsülték.

A Nyugati pályaudvar mögötti 170 ezer négyzetméteres rozsdazónát négy nagy tömbre osztotta a WestEndet is megépítő ingatlanfejlesztő csapata.

A Nagykörút és a Ferdinánd híd közötti első szakasz egyik felében egy vágányok felett "lebegő", sportolásra is alkalmas 32 ezer négyzetméteres közparkot alakítanának ki. A tömb másik, Podmaniczky utca felé eső 35 ezer négyzetméteres építési telkét ingatlanfejlesztők kaphatnák meg irodák, üzletek, lakások és parkolók létesítésére. Ennek folytatása lenne a Ferdinánd hídon túli, szintén 35 ezer négyzetméteres fejlesztési terület. E telkeken többszintes épületekkel és összesen 245 ezer négyzetméter beépítésével számolnak. A két, összesen 70 ezer négyzetméteres tömb értékesítéséből 5-6 milliárd folyhatna be a költségvetésbe. Ezzel csökkenthető lenne az említett park, illetve a mögé tervezett "Liget-bővítés" bekerülési költsége.

A Ferdinánd híd mögötti terület 68 ezer négyzetméteres része ugyanis a tervek szerint négy közösségi célú épületnek adhatna otthont. Ezek fogadhatnák be a leszűkített múzeumi negyed koncepciójából megmaradt intézményeket. Erre a Városligetbe eredetileg tervezett öt új múzeum közül kettőnek van esélye: a Ludwig Múzeummal bővített Új Nemzeti Galériának és a Néprajzi Múzeumnak - írta a lap.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunnorti, 2015.10.06 14:49

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pluralista, 2015.10.06 10:36

Helyes, jó az irány, de egyúttal azt is megmutatja, hogy ki áll a gigalomániás, botrányos, tökéletesen fölösleges, környezetromboló épitési projektek mögött. A képen látható gátlástalan nagytőkés, akinek semmi sem drága, az utolsó köztéri fát is kivágná, az utolsó négyzetméter zöldterületet is lebetonozná egy kis mutyipénzért, mintha nem volna neki elég.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html